Konfliktus Törökországgal

2019.07.01. 06:31

Általános mozgósítást rendeltek el Líbiában

Általános mozgósítást rendelt el Aguila Száleh, a kelet-líbiai erők főparancsnoka vasárnap éjjel Líbiában, miután kiéleződött a Halífa Haftar tábornokhoz hű keleti erők és Törökország konfliktusa az észak-afrikai országban.

A Haftarhoz hű lázadó erők előzőleg azt közölték, hogy megsemmisítettek egy török katonai drónt az általuk ostromlott főváros, Tripoli egyetlen még működő repülőterén, megakasztva ezzel a kereskedelmi járatok indítását és fogadását is.

A Haftar-féle Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) korábban azzal vádolta meg Törökországot, hogy támogatást nyújt a nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű kormány erőinek, és közölte, hogy a török hajók és repülőgépek, és a líbiai török érdekeltségek is mostantól törvényes célpontok lesznek számára. Az LNA hatóságai ezen felül őrizetbe vettek vasárnap hat török állampolgárt.

Az LNA fenyegetőzéseire válaszul számos török étterem bezárt, és eltávolították a feliratokat a török boltokról a kelet-líbiai városokban

- mondták helyi tisztségviselők és szemtanúk vasárnap.

Hulusi Akar török védelmi miniszter a nap folyamán válaszcsapásokat helyezett kilátásba bármiféle, a török egységekkel szembeni ellenséges magatartás vagy megtámadásuk esetére.

A líbiai Brega olajkikötőhöz közeli Adzsdábíja város biztonsági részlege a honlapján később egy fényképet tett közzé két török állampolgárról, akiket őrizetbe vettek a líbiai „milíciáknak” nyújtott állítólagos török segítséggel kapcsolatban. A hatóság egyúttal felszólította a lakosságot, hogy jelentsék be a városban tartózkodó török állampolgárokat vagy az ott működő török cégeket.

A török külügyminisztérium korábbi közleménye viszont hat olyan török állampolgárról számolt be, akiket foglyul ejtettek Haftar tábornok „illegális erői”.

Ankara a török foglyok azonnali szabadon bocsátását követelte, jelezve, hogy amennyiben az LNA nem tesz eleget a felszólításnak, a Haftar-féle milícia legitim hadi célponttá válik.

A nemzetközi közösség által elismert egységkormányhoz hű milíciák szerdán visszafoglalták Garjánt, amely az LNA előretolt bázisa volt azóta, hogy Haftar április 4-én megindította csapatait a főváros ellen.

Haftar az offenzívával kapcsolatos döntését azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól. Ellenfelei szerint azonban a tábornok valódi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Líbia Moammer Kadhafi néhai vezető 2011-es megbuktatása és meggyilkolása után gyakorlatilag teljes káoszba süllyedt, és az ország területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeznek minél nagyobb arányban ellenőrzésük alá vonni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában