Dzsihádista támadás

2020.01.06. 06:33

Amerikai állampolgárokat öltek szélsőségesek Kenyában

Az al-Shabaab szomáliai dzsihádista szervezet vasárnapra virradóra lerohant egy kenyai légitámaszpontot, amelyet az amerikai hadsereg is használ terrorellenes műveletekhez, a támadásban három amerikai állampolgár is életét vesztette – közölték a kenyai és az amerikai hatóságok.

A szélsőségesek egy amerikai katonával és az amerikai hadsereg két szerződéses alvállalkozójával végeztek, két másik amerikai állampolgár pedig megsebesült a Manda Bay bázis elleni támadásban a szomáliai határon lévő Lamu megyében.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózatra felesküdött fegyveresek a földön megsemmisítettek két amerikai repülőgépet és két helikoptert, valamint több harci járművet is, mielőtt visszaverték volna őket. Az AP amerikai hírügynökség szerint ez volt az első alkalom, hogy az al-Shabaab amerikai csapatokra támadt a kelet-afrikai ország területén.

Paul Njuguna, a kenyai hadsereg szóvivője szerint öt támadót megöltek.

A támadás elkövetőjeként az al-Shabaab szomáliai dzsihádista szervezet jelentkezett. Az iszlamisták állítása szerint 17 amerikai áldozat volt, kilenc kenyai katonát megöltek és hét harci repülőgépet tettek tönkre harcosaik. Az amerikai haderő afrikai parancsnoksága (AFRICOM) túlzónak nevezte és visszautasította a terroristák állítását.

Az AFRICOM parancsnoksága alatt szolgáló Karl Wiest ezredes szerint a támadás idején a bázison mintegy 150 fős amerikai katonai személyzet tartózkodott, amely kelet-afrikai országok katonáinak kiképzésében vesz részt, és támogatja őket a terrorellenes harcban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában