Furcsa járás

2018.05.17. 20:30

Arannyal a végbelükben buktak le a csempészek

Két férfi összesen 20 darab, egyenként 100 grammos aranykorongot próbált ilyen módon elrejtve Srí Lanka fővárosa, Colombo nemzetközi repülőterének ellenőrzésén átjuttatni, hogy így elkerülhessék a nemesfém importjára kiszabott vámokat.

A két Srí Lanka-i férfit kedden fogták el az összesen 22 millió forint értékű arannyal. A csempészek furcsa járásuk miatt tűntek fel a colombói repülőtér vámosainak.

A vámhatóság szóvivője elmondta: fokozták az ellenőrzéseket a megugrott csempészési kísérletek számára tekintettel. Az utasok ugyanis különböző módszerekkel, csomagjaikban, cipőikben, ruházatukban elrejtve próbálkoznak az aranyat behozni az országba.

Az illetékes szerint szerdán éppen egy olyan gyanúsítottat kaptak el, aki cipőjébe rejtett aranyat. Csaknem egy kiló aranyat akart Indiába csempészni a végbelében egy férfi, akire tavaly szeptemberben figyeltek fel furcsa járása miatt a colombói repülőtéren. A gyanús légi utast alapos testi motozásnak vetették alá, és hat, műanyagfóliába bugyolált nyakláncot, valamint hét kis aranyrudat találtak benne 904 gramm összsúlyban, 4,5 millió Srí Lanka-i rúpia (7,7 millió forint) összértékben.

Több mint egy tucat csempész került a hatóságok kezére azóta, hogy a szigetállam 15 százalékos vámot vetetett ki az aranybehozatalára. Az importvám bevezetése azért vált szükségessé, mert visszaéltek az addigi illetékmentességgel Srí Lankán, és a szigetországba behozott aranyat Indiába csempészték, ahol viszont nagy adóteher van a nemesfémen és az ebből készült ékszereken. Leggyakrabban Dubajból vagy Szingapúrból származik a csempészáru.

A Srí Lanka-i Központi Bank statisztikai adatai szerint a szigetország tavaly több mint 600 millió dollárt költött mintegy 16 tonna arany importjára, ugyanakkor az aranyékszerek exportja nem volt arányban ezzel. A nemesfémre vonatkozó korábbi illetékmentességnek a helyi ékszeripart, illetve a kivitelt kellett volna ösztönöznie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában