önzetlenül egymásért

2019.04.18. 08:15

Átadták a Civil-díjakat

Tudta, hogy van egy szervezet, amely a szabadba hívja a diákokat matekozni? Hogy megszervezték magukat a bakonyi csillagászok és az otthonápolók támogatói is?

Számos civil szervezet versengett a legkülönfélébb kategóriákban az idei Civil-díjakért. A Mandiner tudósítása a nyertesekről és közhasznú tevékenységükről.

A NIOK-alapítvány által alapított és kiadott Civil-díj projekt keretein belül a korábban 118 pályázatból választott a zsűri 31 döntőst. Ezen szervezetek közül hirdették ki nyolc kategória győztesét, illetve a közönség kedvencét.

A MagNet közösségi házban tartott átadón értelemszerűen számos civil szervezet képviseltette magát, akik alapvetően

szükségben lévő különböző magyarokon igyekeznek segíteni.

Természetesen a díjak is e köré fonódtak: megjutalmazták azt, aki a legnagyobb hatású projektet vezette, a legjobban kommunikált, vagy éppen a legjobb adománygyűjtő kampányt folytatta 2018-ban.

Elsőként a Legjobb civil akciónak járó díjat adták át, amit a MátészalkaLeaks csoport, Csiga vs. vonat című projektje nyert. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei csoportosulás

célul tűzte ki, hogy a Mátészalka és környéki lakosság gyorsabban juthasson Debrecenbe,

vagyis ne kelljen az alig nyolcvan kilométeres táv legyűréséhez közel két órát rostokolni a vonaton. A civil szervezet a humor eszközét használva hívta volna fel a figyelmet a problémára: egy csigajelmezbe bújt futó versenyzett a vonattal – megmozdulásukkal pedig az országos figyelem mellett a 2018-as Civil-díjat is elnyerték.

Ezután a Legsikeresebb érdekérvényesítési projektet díjazták, ami a Lépjünk, hogy léphessenek! Közhasznú Egyesület: Kampány az otthonápolók megbecsüléséért lett. Mint az érintettek elmondták: jelentős eredményeket értek el az utóbbi évben, ám munkájukat nem tekintik elvégzettnek, van még mit tenni szerintük az otthonápolókért és családjukért.

A Legnagyobb hatású projekt a zsűri szerint A Matematika Összeköt „Medve Matek” programja volt. Ennek keretein belül

fiatalok ezreit vonzzák a szabadba, mégpedig a matematika segítségével.

A lényegében szabadtéri matematikaversenyeket szervező csoportosulás két néha lehetetlennek tűnő programot egyesít, kívánatos végeredményt hozva – hatalmas sikerrel!

A Legjobb együttműködést díjazó kategóriában a Vakok és Gyengénlátók Csongrád Megyei Egyesülete, az Egyenlő esélyű hozzáférés kapta a fődíjat. A regionálisan ismert szervezet a Szeged-környéki látássérültek mentsvára: könnyebbé teszik számukra a tömegközlekedést, azok számára pedig, akik nem is sejtik, milyen lehet sötétben élni, kaput nyitnak egy ismeretlen világra.

A Legígéretesebb új szervezetet is díjazták a Bakonyi Csillagászati Egyesület képében. A díj kihirdetésekor ujjongásban kitörő csoportnak szívem szerint a legőszintébb-leglelkesebb díjat is odaadtam volna: örömük és meghatottságuk szinte az egész közönségre átterjedt.

A Legjobb adománygyűjtő kampány a zsűri szerint Cserta Alexandra, Huszka Ági, Kovács-Pálffy Anna Margit programja volt, amit a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segített tető alá hozni. A #nemluxustaska minden nőn segíthet: annak, akinek sok táskája van, adjon egyet oda annak, akinek egy sincs – előtte pedig tömje meg bontatlan higiéniás termékekkel.

Semmi luxus, csak segítség.

A Legjobb kommunikációs kampány díját a kategóriába a zsűri által átsorolt POKET Nonprofit Kft., POKET zsebkönyvek projektje kapta.

Az utolsó kategória, a Legjobb társadalmi vállalkozások csoportjának győztese az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány, akiket az Uccu Budapest Roma Városi Séták révén díjaztak. A budapesti csoportosulás a roma-magyar párbeszéd megvalósulásán dolgozik rendhagyó módon: városnéző sétákra invitálnak mindenkit, aki új szemüvegen át nézne a nyóckerre. Ezek a fiatalok a legjobb bizonyíték rá: sok érték van ott elrejtve.

Utolsóként a Közönségdíjat adták át. Közel húszezer ember véleményét tükrözve a tavalyi évben a Zártszelvény SE volt a legszimpatikusabb civil szervezet. A Békés megyei Elekről indult szervezet korábban

nem csak településük közösségi életét rázta fel, de két súlyosan beteg gyerek gyógykezelésére is jelentős összeget gyűjtött,

hogy csak két legsikeresebb projektjüket említsük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában