járvány

2019.05.03. 22:14

Átlépte az ezret az ebolában elhunytak száma Kongóban

Átlépte az ezret az ebolában elhunytak, illetve az 1500-at az ebolában megbetegedettek száma tavaly július vége óta a Kongói Demokratikus Köztársaságban – közölte pénteken a kinshasai egészségügyi minisztérium.

Oly Ilunga tárcavezető legfrissebb tájékoztatása szerint eddig 1008-an haltak meg a betegségben.

A minisztérium a nap folyamán ismertette, hogy idén május másodikáig 1529 esetet regisztráltak, ebből 1444-ben megerősítést nyert, hogy eboláról van szó, míg 66 esetben feltételezhető a vírus jelenléte. Ebben az összesítésben még 994 beteg haláláról volt szó, 421 meggyógyult.

Az egészségügyiek további 286 olyan esetet vizsgálnak, ahol felmerült a betegség gyanúja. Jelenleg naponta átlagban 15 emberben mutatják ki az ebola vírusát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteki közléséből kiderül, hogy a szervezet a vírus intenzív terjedésére számít Kongóban, valamint komoly kihívásnak tartja a helyiek bizalmatlanságát az egészségügyi dolgozókkal.

Bizalmatlanság és katonai fenyegetés

A kór terjedésének megfékezésében az egyik legnagyobb nehézséget az okozza, hogy a helyiek eleve bizalmatlanok a nyugati orvosokkal szemben, és a kezelési központokat rendre fegyveres milíciák támadják meg. Múlt hónapban egy, a WHO-nak dolgozó kameruni járványszakértő halt meg egy támadásban.

Michael Ryan, a WHO vészhelyzeti vezetője genfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy csütörtökön is támadást kíséreltek meg egy butembói egészségügyi központ ellen, de a biztonsági személyzetnek sikerült meghiúsítani a támadást, így senki sem sebesült meg.

Január óta 119 támadást jelentettek, 42 ezek közül közvetlenül egészségügyi intézmények ellen irányult, s 85 egészségügyi dolgozó vesztette életét vagy sérült meg – tette hozzá Ryan. Az ehhez hasonló támadások hátráltatják a vírus elleni küzdelmet, valamint a védőoltások beadását és a fertőzésveszélynek kitett emberek napi ellenőrzését – emelte ki.

Tavaly augusztus 8. óta 109 844 ember kapott védőoltást. A WHO pénteken jelentette be, hogy egy újabb típusú védőoltás bevezetését is tervezik Kongóban.

Járvány és háború

A jelenlegi az első ebolajárvány, amely egy konfliktus sújtotta térségben szedi áldozatait. A térségben mintegy száz lázadó csoport harcol egymással az ásványkincsek kitermelésének ellenőrzéséért, az ebola elleni fellépésben így a helyi ENSZ-misszió (MONUSCO) is részt vesz. A fegyveres csoportok a helyi lakosságot is fenyegetik, dacára a helyi hadsereg és a MONUSCO jelenlétének.

A betegséget 1976-ban, a Kongói Demokratikus Köztársaság keleti felében található Ebola folyó melletti településeken észlelték először. A vírus természetes hordozói egyelőre nem ismertek, a legvalószínűbb, hogy a denevérekről terjedt át emberekre a kórokozó. A betegség fertőzött ember vagy állat testnedvével történő közvetlen érintkezés által terjed. A betegség súlyos vérzéssel jár, a halálozási arány 90 százalékos is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában