Járvány

2020.01.29. 11:15

Ausztrál kutatóknak sikerült elsőként előállítaniuk a vírust

A szakemberek meg fogják osztani eredményeiket az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) annak reményében, hogy segíthetnek a fertőzöttek diagnosztizálásában és kezelésében.

Fujang, 2020. január 29. Az utasok testhõmérsékletét ellenõrzik egészségügyi dolgozók az Anhuj kínai tartománybeli Fujang egyik vasútállomásán 2020. január 29-én. A kelet-kínai Vuhan nagyvárosban január elején felismert, tüdõgyulladást okozó koronavírus halálos áldozatainak száma 132-re emelkedett Kínában, ahol eddig hatezren fertõzõdtek meg a ragállyal. A kórokozó a világ több országában megjelent. MTI/AP/Chinatopix

Forrás: MTI/AP

Fotó: Chinatopix

Ausztrál kutatóknak elsőként sikerült laboratóriumi körülmények között előállítaniuk az új típusú koronavírust Kínán kívül – írja a BBC hírportálja.

Kínai kutatók korábban ugyancsak előállították a vírust és megosztották kollégáikkal annak genomszekvenciáját, de magát a vírust nem.

A melbourne-i Peter Doherty Intézet kutatói egy speciális laboratóriumban állították elő a vírus egy másolatát egy fertőzött pácienstől származó mintából, amely múlt pénteken érkezett az intézménybe.

„Már évekkel ezelőtt felkészültünk egy ilyen esetre és ezért tudtunk ilyen gyorsan reagálni” – mondta Mike Catton, az intézet munkatársa.

Az orvosok szerint a másolat kontrollként szolgálhat a teszteknél és „gyökeres változást hozhat a kórmeghatározásban”, például olyan korai diagnózis formájában, amely még a tünetek jelentkezése előtt képes lenne kimutatni a vírust.

A kínai hatóságok szerint a koronavírus – az influenzához hasonlóan – a lappangási időszakban is képes terjedni. A WHO szerint ugyanakkor egyelőre nem tudni biztosan, hogy valóban fennáll-e a fertőzés kockázata a tünetek jelentkezése előtt.

„Egy ellenanyag-vizsgálat lehetővé teszi számunkra, hogy visszamenőleg teszteljük le a gyanús eseteket, aminek nyomán jóval pontosabb képet kapunk arról, hogy mennyire elterjedt a vírus, következésképpen arról is, hogy mekkora a valós halálozási arány” – magyarázta Catton.

A WHO szerint a koronavírus lappangási ideje 2-10 nap lehet.

A SARS (súlyos akut légzőszervi szindróma) vírussal azonos családba tartozó új típusú koronavírus (nCoV-2019) influenzához hasonló tüneteket okoz, és súlyos légzőszervi panaszokkal járhat. A vírus okozta járvány valószínűleg egy vuhani piacon indult tavaly decemberben.

Kínában mostanra 132-re emelkedett a koronavírus miatt elhunytak száma.

A bizonyítottan koronavírussal fertőzöttek száma már csaknem hatezer.

Legalább 47 megerősített esetet jelentettek 16 országból, köztük Thaiföldről, Franciaországból, az Egyesült Államokból és Ausztráliából. Haláleset még nem történt Kínán kívül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában