Ország-világ

2021.03.01. 15:01

Az abortusz után életben maradt babák életéért folyik a harc

A sikertelen abortusz után mégis élve megszülető gyermekeken senki sem segít, hanem ott hagyják őket meghalni. Ez ellen nyújtott be törvénytervezetet egy politikus, arra felszólítva az embereket, hogy nyújtsanak orvosi ellátást az így megszületett babáknak is, csak úgy mint olyan társaiknak, akiket nem akartak elvetetni.

Fotó: Shutterstock

Egyre többen küzdenek a meg nem született gyermekek jogaiért, szemben az egyre erősödő abortusziparral és a radikális abortusztörvényekkel. George Christensen parlamenti képviselő egy olyan törvénytervezetet nyújtott be nemrég, ami biztosítaná azt, hogy az abortuszt túlélő, és mégis megszülető gyerekek is megkapják a szükséges orvosi ellátást – csak úgy, mint más társaik, akiket nem akartak elvetetni – írja a V4NA.

A jelenlegi gyakorlatok szerint ugyanis sok esetben nem segítenek az orvosok az abortusz után élve megszületett babákon, hanem ott hagyják őket.

Erről számolt be parlamenti beszédében az ausztrál politikus is. Christensen elmondása szerint

Ausztráliában számos baba születik meg az abortusz ellenére, őket azonban ott hagyják meghalni

– ami szerinte az emberiség elleni erőszaknak számít. A politikus arról is beszélt, hogy nemrég meghallgatta egy szülésznő beszámolóját, aki elmesélte, hogy jelen volt egy olyan gyermek megszületésénél, akinek az anyja a terhesség megszakítását kérte. Amikor a nőnek fotót kellett készítenie a gyermekről az orvosi adminisztráció miatt, a kicsi elkezdett lélegezni.

Christensen szerint azonban nem kapott a gyerek orvosi segítséget, hanem hagyták meghalni. A politikus ráadásul úgy véli, hogy

ilyen esetek tömegével történnek a kórházakban, gyakrabban, mint az ember gondolná, hiába nem akarják bevallani.

Éppen ez ellen való fellépésként nyújtotta be a politikus a törvénytervezetet, ami arra kötelezné az orvosokat, hogy biztosítsák az abortusz után élve megszületett babáknak ugyanazt az ellátást, mint bármely más csecsemőnek.

A törvénytervezet ráadásul pénzbírsággal is sújtaná azokat az orvosokat, akik vagy vállalatokat, amik elmulasztják az orvosi segítségnyújtást – a büntetés akár 400 ezer dollár is lehetne.

Szintén a meg nem született gyermekek érdekében nyújtott be egy parlamenti indítványt Carla Lockhart is az Egyesült Királyságban. A parlamenti képviselő arra szólította fel a kormányt, hogy a méhben lévő babákon is kötelező legyen a fájdalomcsillapító alkalmazása, ha valamilyen invazív beavatkozásnak vannak kitéve – például abortusznak.

Ezt már legalább a babák 12 hetes korától alkalmaznák, ekkor ugyanis már éreznek fájdalmat. Jelenleg az országban egyébként 24 hétig engedélyezik az abortuszt, de ha a gyermek súlyos fogyatékossággal rendelkezik, akkor egészen a születéséig el lehet vetetni. Ezt sokan ki is használják az Egyesült Királyságban, és elvetetik az olyan babákat is, akik egyébként teljes életet tudnának élni – mert például Down-kórosok vagy farkastorokkal születnek. De manapság sokszor már ilyen okok sem kellenek ahhoz, hogy valaki elvetesse a gyerekét.

Egyre több helyen vezetnek be olyan abortusztörvényt, aminek értelmében a kisbabákat akár a szülés pillanatáig is el lehet vetetni, bármilyen okra hivatkozva.

Ezzel szemben viszont szintén sok olyan állam is van, ahol igyekeznek fellépni a rendkívül liberális és radikális abortusztörvények ellen. Dél-Karolinában februárban fogadták el a képviselőházban az úgynevezett „szívverés” törvénytervezetet, ami szerint az orvosoknak kötelező elvégezni egy ultrahangos vizsgálatot a nőkön az abortusz előtt. Ha a magzatnak már van szívverése, akkor tilos megszakítani a terhességet.

Ugyanez a szabályozás már tavaly életbe lépett Tennessee-ben. Itt nemrég egy olyan törvénytervezetet is bemutattak, aminek értelmében az apukák is beleszólhatnának az abortuszba, és megvétózhatnák a nő döntését a terhesség megszakítását illetően.

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában