afganisztán

2019.04.10. 16:47

Az afgán biztonsági erők több mint kéttucat tagjával végeztek tálib felkelők

A lázadók mindemellett elutasítják a közvetlen tárgyalásokat a kabuli vezetéssel, amelyet Washington bábjának tartanak.

Az afgán biztonsági erők legalább 26 tagjával végeztek a radikális iszlamista tálibok az elmúlt két napban a dél-ázsiai ország több tartományában lezajlott összecsapásokban – közölték tartományi tanácstagok.

Mohammed Juszuf Juníszi, a déli Kandahár tartományi tanácsának egyik tagja szerdán arról számolt be, hogy az afgán határrendőrség egyik ellenőrzőpontja ellen elkövetett támadásban a kormánycsapatok legkevesebb húsz tagját ölték meg a tálibok.

Az északi Szári-Pul tartományban szintén támadás ért több ellenőrzőpontot. A harcokban öt rendőr vesztette életét – közölte Aszadulláh Danis tartományi tanácstag.

A délkeleti Gazni tartomány azonos nevű székvárosában szerdára virradóra legalább egy rendőr meghalt, és hárman megsebesültek a tálibokkal vívott tűzharcban – mondta Csalik Dad Akbari tartományi tanácstag.

A tálibok nem hagynak fel a biztonsági erők elleni támadásaikkal, dacára annak, hogy tárgyalásokat folytatnak a kabuli kormányt támogató Egyesült Államokkal az országot több mint 17 éve sújtó háború lezárásáról. A Nemzetközi Válságcsoport (ICG) szerint a felkelők sikerei jelentősen megerősítették pozíciójukat a politikai egyeztetéseken. A lázadók mindemellett elutasítják a közvetlen tárgyalásokat a kabuli vezetéssel, amelyet Washington bábjának tartanak.

Az Afganisztánt 1996-tól a 2001-es nemzetközi beavatkozásig irányító tálib szélsőségesek rendszeresen hajtanak végre támadásokat a nemzetközi erők és az általuk támogatott kabuli kormányzat ellen. A tálibok az ország területén lévő amerikai erők távozását és olyan kabuli vezetés hatalomra kerülését akarják elérni, amely az iszlám általuk vallott, radikális felfogását és szigorú jogrendjét követi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában