nyugati csapatkivonás

2021.05.04. 18:05

Az afgán hadsereg visszaverte a helmandi tálib offenzívát

Az afgán hadsereg visszaverte a radikális iszlamista tálibok offenzíváját a déli Helmand tartományban – közölte kedden a kabuli védelmi minisztérium.

A hétfőn kibontakozott harcokban több mint száz szélsőségessel végeztek az afgán biztonsági erők. A védelmi tárca ugyanakkor nem tett említést saját veszteségekről.

A hadsereg közölte, hogy elit alakulatokat küldött erősítésként a térségbe és légicsapásokkal támogatta a lázadók elleni szárazföldi műveleteket.

A tartományi vezetés szerint bár a tálibokat sikerült visszaszorítani, a harcok még folynak.

Családok százai menekültek el a térségből az összecsapások elől. A tartomány székhelye, Laskargáh városa külterületén élők robbanásokról és súlyos harcokról számoltak be.

A védelmi minisztérium szerint a tálibok hat másik tartományban is támadásokat indítottak, így a délkelet-afganisztáni Gazni és a déli Kandahár tartományban.

A tálibok azt követően indították meg offenzívájukat, hogy letelt az amerikai csapatok kivonására szabott május elsejei határidő,

amelyben még Donald Trump volt amerikai elnök kormányával állapodtak meg a 2020 februárjában, Dohában kötött egyezség keretében.

A januárban hivatalba lépett Joe Biden amerikai elnök azonban április közepén azt jelentette be, hogy az amerikai katonákat legkésőbb szeptember 11-ig vonják ki. A tálibok ezt elutasították.

Az amerikai és a NATO-csapatok kivonásának ellenzői attól tartanak, hogy a tálibok kerülhetnek ismét hatalomra a dél-ázsiai országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában