Ombudsman

2019.07.02. 13:15

Az alapvető jogok biztosává választották Kozma Ákost

Az alapvető jogok biztosává választotta Kozma Ákost kedden az Országgyűlés a parlamenti képviselők kétharmadának szavazatával, hat évre, titkos szavazással.

A képviselők 137 igen, 39 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett támogatták a jelöltet, aki szeptember 26-tól tölti be posztját.

Áder János köztársasági elnök javasolta a tisztségre Kozma Ákost, aki 2010 óta a Független Rendészeti Panasztestület elnökhelyettese. Az alapvető jogok biztosa 2013 szeptembere óta Székely László, mandátuma szeptemberben jár le.

Kozma Ákos az Országgyűlés igazságügyi bizottsága és fenntartható fejlődés bizottsága előtt hétfőn elmondta: megválasztása esetén nyitott, közvetlen, emberséges ombudsmani hozzáállásra törekszik majd. A bizottsági meghallgatáson hozzátette, hogy „mindenki ombudsmanja” szeretne lenni, és hogy elsőbbséget adna a gyermekjogok, a klímavédelem és a biológiai sokféleség ügyének.

Az új ombudsman esküt tett az Országgyűlés előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában