incidens

2020.03.04. 11:06

Az amerikai haderő légicsapást hajtott végre Afganisztán déli részén

A támadást csupán négy nappal az után hajtották végre, hogy az Egyesült Államok és a tálibok küldöttsége Dohában békemegállapodást írt alá.

Tálibok elleni légicsapást hajtott végre az amerikai haderő szerdán a dél-afganisztáni Hilmend tartományban – jelentette be az amerikai hadsereg egyik szóvivője.

A légitámadást csupán négy nappal az után hajtották végre, hogy az Egyesült Államok és a tálibok küldöttsége Dohában békemegállapodást írt alá.

Sonny Leggett ezredes bejelentése szerint a „védekező” jellegű légicsapást a tartomány Nahr-e-Szeradzs nevű körzetében hajtották végre, ahol a tálib fegyveresek rátámadtak az afgán biztonsági erők egyik ellenőrzőpontjára.

Az ezredes felszólította a tálibokat, azonnal hagyjanak fel „a felesleges támadásokkal”, és tartsák magukat a dohai megállapodáshoz.

„Elkötelezettek vagyunk a béke mellett, ám meg fogjuk védeni afgán partnereinket” – szögezte le.

A Dohában aláírt megállapodás értelmében az Afganisztánban állomásozó amerikai katonák létszáma 3-4 hónapon belül 13 ezerről 8,6 ezerre csökken, a kontingens többi katonáját pedig 14 hónapon belül kivonják Afganisztánból, feltéve, ha a tálibok eleget tesznek a terrorcselekmények leállítására tett ígéretüknek.

Afgán hivatalos források szerint szerdára virradóra a tálibok több támadást is elkövettek rendőrök és katonák ellen az északi Kunduz és a déli Uruzgán tartományban. A támadásokban mintegy húsz biztonsági ember vesztette életét, az afgán Tolonews című hírportál szerint pedig több katonát elhurcoltak a tálibok.

Dohában a biztonsági garanciákon túl az amerikaiak ígéretet kaptak a tálibok és a kabuli kormány közötti párbeszéd azonnali megkezdésére. A tálibok a tárgyalások feltételévé tették, hogy Kabul engedjen szabadon ötezer tálib foglyot, ezt azonban az afgán kormány elutasította.

Erre válaszul hétfőn Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok szóvivője bejelentette, hogy befejeződött a február 22-én életbe léptetett részleges tűzszünet, és felújítják a kormányerők elleni offenzívájukat.

„Az (amerikai-tálib) megállapodás értelmében mudzsahedjeink nem fogják támadni a külföldi erőket, de folytatják a műveleteket a kabuli kormány erői ellen” – mondta ekkor a szóvivő, egyúttal leszögezte: készek a kormánnyal tárgyalni, ám ennek feltétele az ötezer fogvatartott elengedése.

Az Interfax orosz hírügynökség keddi értesülése szerint Washington kérte az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vegye le a terrorszervezetek listájáról a tálib mozgalmat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában