vízhiány

2021.04.07. 14:42

Az ENSZ megegyezést sürget az etiópiai gáttal kapcsolatban

Együttműködésre és megegyezésre szólította fel az ENSZ-főtitkár szóvivője kedden Etiópiát, Egyiptomot és Szudánt a Kék-Nílus etiópiai szakaszán épülő gát ügyében, nem sokkal a gátról tartott tárgyalások zátonyra futása után.

– Továbbra is sürgetjük a feleket, folytassák az erőfeszítéseket, és tegyenek gyakorlati lépéseket a megegyezés érdekében – jelentette ki Stéphane Dujarric hozzátéve, hogy a világszervezet támogatja a további egyeztetéseket.

A 4,6 milliárd dolláros költséggel épülő Nagy Etióp Reneszánsz Duzzasztógátat – amely Afrika egyik legnagyobb infrastrukturális fejlesztése – a Kék-Nílus etiópiai szakaszán, Szudán határánál építik 2010 óta amerikai pénzügyi támogatással, de

a vízhozamok csökkenése és az általában véve is szűkös vízforrások miatt vita robbant ki Kairó, Addisz-Abeba és Kartúm között.

Az Afrikai Unió (AU) közvetítésével zajló egyeztetéseket a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában, Kinshasában tartották vasárnap és hétfőn, hogy megpróbáljanak véget vetni a gát építése miatt a három ország között évek óta tartó vitának, de kedden Kairó azt közölte, a tárgyalásokon nem született megállapodás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában