új program

2019.05.29. 16:48

Az EU közel 100 millió eurót juttat Kelet- és Közép-Afrika több országába az ott élő rászorulók számára

Ezekkel párhuzamosan két újonnan jóváhagyott program támogatja az ENSZ átfogó menekültügyi akciótervét Etiópiában és az afrikai Nagy Tavaknál fekvő országokban.

Az Európai Bizottság hét új programot indított 99,5 millió euró (mintegy 32 milliárd forint) értékben, főként Kelet-, illetve Közép-Afrika országaiban élő rászorulók számára – közölte Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős EU-biztos szerdán. Hozzátette: a programok révén Brüsszel a régió békéjéhez és stabilitásához is hozzájárul.

Az újonnan indított segélyprogramok egyike mintegy 15 millió euró uniós finanszírozással Dél-Szudánban segíti főként a nehezen megközelíthető helyeken élő gyermekek alap- és középfokú oktatáshoz való hozzáférését. A helyi közösségekben élő terhes nők és az öt éven aluli gyermekek egészségügyi szolgáltatásainak javítását, valamint élelmiszerellátását szintén 15 millió euró segíti majd.

A szudáni Dárfúr tartomány területén élő menekültek és az őket befogadó közösségek jobb egészségügyi hozzáférését 15 millió euróval támogatja az unió.

Az észak-etiópiai Tigré tartomány háttérbe szorított közösségeinek társadalmi és gazdasági fejlődését, valamint a béketeremtést 6 millió euró uniós támogatás szolgálja.

Ezekkel párhuzamosan két újonnan jóváhagyott program támogatja az ENSZ átfogó menekültügyi akciótervét Etiópiában és az afrikai Nagy Tavaknál fekvő országokban.

Az Etiópiában élő menekültek, valamint fogadó közösségeik egészségügyi szolgáltatásainak javítására az unió 8 millió eurót biztosít. A Ruandában, Ugandában, Burundiban, Tanzániában és a Kongói Demokratikus Köztársaságban élő, lakóhelyüket elhagyni kényszerülteket és az őket befogadó közösségeket az unió 9 millió euróval támogatja.

A térségben jelentkező migrációs kihívásokat kezelő uniós program további 30 millió euróból gazdálkodhat.

Kenyában egymillió eurós támogatás jut ifjúsági programokra, további félmillió euró pedig az erőszakos és szélsőséges csoportok elleni küzdelmet segíti az országban – tájékoztatott az uniós biztos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában