terrorizmus

2019.10.09. 11:32

Az Iszlám Államnak gyűjtött egy orosz „jótékonysági szervezet”

Az Iszlám Állam terrorszervezetnek pénzt gyűjtő, több mint száz tagú csoportot lepleztek le Oroszországban, közölte szerdán az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). Az ország kilenc régiójára kiterjedő hálózat jótékonysági szervezetként több mint 6 millió rubelt (8,5 ezer euró) juttatott el Szíriába az Iszlám Államnak és egyik társszervezetének.

A csoport két tagját őrizetbe vették Kabard- és Balkárföldön, akik a vád szerint az ISIS-nek és az Imarat Kavkaz elnevezésű szervezetnek utaltak át jelentős összegeket az internet és a Telegram üzenő alkalmazás segítségével – írja a V4NA.

A csoport a kabard-balkár, a karacsáj-cserkesz, az ingus és a tatár köztársaságban, Moszkvában és Szentpéterváron, a Krasznodari és a Sztavropoli területen és Tyumeny megyében volt aktív, írta a TASS orosz állami hírügynökség.

A most felszámolt csoport tagjai az FSZB szerint egy „világkalifátus” létrehozásának hívei, többen közülük 2005-ben részt vettek a Kabard- és Balkárföld fővárosa, Nalcsik ellen Samil Baszajev csecsen terroristavezér irányítása alatt végrehajtott támadásban.

A házkutatások során a hatóságok szélsőségesnek minősített irodalmat, tíz, a terroristáktól származó instrukciókat tartalmazó mobiltelefont, 60 bankkártyát, mintegy 6 ezer dollárt, valamint könyvelési dokumentumokat foglaltak le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában