Diplomácia

2020.01.26. 18:23

Az izraeliek vasárnaptól szabadon utazhatnak Szaúd-Arábiába

Ezentúl repülési engedélyt is adnak vallási szertartásokra vagy üzleti megbeszélésekre.

Az izraeliek vasárnaptól szabadon utazhatnak Szaúd Arábiába jelentette vasárnap a Háárec című izraeli újság online változata.

Arije Deri belügyminiszter Izrael történetében először , hivatalosan engedélyezte az ország polgárainak Szaúd-Arábia meglátogatását. A rendelet szerint ezentúl repülési engedélyt is adnak vallási szertartásokra vagy üzleti megbeszélésekre.

Az izraeliek eddig elvileg csak hivatalos jóváhagyással utazhattak Szaúd-Arábiába. A lapnak név nélkül nyilatkozó illetékesek szerint hetek óta érlelődött az ügy.

Korábban is viszonylag sokan utaztak a Perzsa-öböl menti országba, egyrészt a mekkai zarándoklatra tartó muzulmán izraeliek, akik a zarándoklatuk idejére különleges engedélyt kaptak Szaúd-Arábia meglátogatására, másrészt üzletemberek, akik ottani hivatalos személytől származó meghívólevelek birtokában legfeljebb 90 napra szóló utazási engedélyhez juthattak.

Izraelnek és Szaúd-Arábiának nincs hivatalos diplomáciai kapcsolata, de a színfalak mögött diplomáciai és hírszerzési együttműködés folyik a két ország között a média értesülései szerint elsősorban a közös ellenségükkel, Iránnal szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában