Tehermentesítés

2017.10.24. 14:44

Az MSZP a temetési szolgáltatások áfacsökkentését kezdeményezi

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista alelnöke a Fiumei úti sírkert előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: szerdán nyújtják be az Országgyűlésnek javaslatukat, hogy a temetési szolgáltatások 27 százalékos áfáját 5 százalékra csökkentsék.

Az MSZP a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén arra is javaslatot tesz, hogy 25 százalékkal csökkentsék a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) árait.

Korózs Lajos indoklásként elmondta, hogy az elmúlt években „borzasztóan” megnőttek a temetés költségei. Egy sírhely 25 évre 400-500 ezer forintba, egy urnahely bérlése 10 évre 103 ezer forintba, egy osszárium (csontfülke) bérlése 10 évre több mint 200 ezer forintba kerül – ismertette.

Szólt arról is, hogy ma Magyarországon az egyszemélyes nyugdíjas háztartás létminimuma 79 ezer forint, a 2,6 millió nyugdíjas közül több mint egymilliónak nem éri el nyugdíja ezt az összeget.

Képtelenség ebből az összegből olyan megtakarítást felhalmozni, amely tehermentesíthetné a temetés költségei alól a hozzátartozókat – mondta.

Korózs Lajos azt mondta, ha a kormánypárti képviselők támogatják az indítványukat, akár 100 ezer forinttal is csökkenhetnek a temetés költségei.

Szaniszló Sándor, az MSZP fővárosi képviselője szerint a BTI árai az elmúlt nyolc évben megduplázódtak. A legolcsóbb koporsós temetés átlagos díja a nyolc évvel ezelőtti 300 ezer forintról 600 ezer forintra nőtt Budapesten – részletezte.

Elmondta, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén arra tesznek javaslatot, hogy 25 százalékkal csökkentsék a BTI lakossági szolgáltatási díjait.

Szaniszló Sándor szerint ha csökkennek a BTI árai és ha áfacsökkentés is lesz, akkor 200 ezer forinttal mérséklődne a gyászoló családok kiadása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában