kiegészítés

2017.10.18. 06:47

Az özvegyi nyugdíjra jogosult is kérheti a fél százalékot

Egy 2007-ben életbe lépett jogszabály értelmében jogosultak nyugdíjuk kiegészítésére azok, akik a nyugellátás mellett dolgoznak.

Az a nyugdíjas, aki munkát végez, köteles keresete után nyugdíjjárulékot fizetni, ám a szolgálati időt a nyugellátás mellett aktív munkával töltött pluszidő nem növeli – nyilatkozta Varga Gyuláné adószakértő a Magyar Nemzetnek a szerdai lapszámban.

Az adószakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy ennek kompenzálására a munkavégzés során elért kereset fél százalékával növelték meg a nyugdíjat, feltéve, hogy az érintett kérvényezte az összeg kifizetését.

Egy 2017. január elsején életbe lépett változásnak köszönhetően ma már nem kell kérvényezni a járandóság számfejtését, mert az Országos Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság Központja (ONYIK) automatikusan intézkedik a tavalyi évben nyugdíj mellett végzett munka után járó összeg kifizetéséről, legkésőbb október végéig. A korábbi időszakra vonatkozó keresetek után ugyanezt már idén június végéig megtette az ONYIK.

Michnai Attila adószakértő arra is felhívta a figyelmet a napilap cikkében, hogy ha egy nyugdíjas esetleg még azelőtt elhalálozik, hogy sor kerülne az automatikus számfejtésre, akkor az özvegyi nyugdíjra jogosult személy megkaphatja ezt az összeget, ha külön kérvényezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában