Járvány

2020.04.30. 15:21

Itt vannak az új védelmi intézkedések részletei (videó)

A védekezés első fázisa lezárult, az egészségügyet sikerült felkészíteni a legrosszabb helyzetre is, ezért a kormány úgy döntött: fokozatosan, szigorú körülmények között az élet újraindítható – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol ismertette a kijárási korlátozásokra vonatkozó változások részleteit.

Budapest, 2020. április 23. A kormany.hu által közreadott képen Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ online sajtótájékoztatót tart "Kormányinfó - Mit, miért tesz a kormány?" címmel 2020. április 23-án. A miniszter közölte, május 3-ig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok. MTI/Botár Gergely/kormany.hu

Forrás: MTI / kormany.hu

Fotó: Botár Gergely

A védekezés ötvenedik napjánál tartunk, a kormány tegnap arra jutott, hogy a védekezés első fázisa lezárult – mondta el a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón a Magyar Nemzet tudósítása szerint.

Gulyás Gergely úgy fogalmazott, a védekezés első fázisa arról szólt, hogy az egészségügyi ellátórendszert felkészítsék, és az ne terhelődjön túl. Ötven nap megfeszített munkájának köszönhetően az egészségügy hazánkban akár a tömeges megbetegedések fázisára is felkészült – jelentette ki a miniszter. Hozzátette, a legrosszabb forgatókönyvre kell készülni, így határozták meg, hány kórházi ágyra és hány lélegeztetőgépre van szükség.

A kormány úgy döntött:

fokozatosan, szigorú körülmények között az élet újraindítható.

Tekintettel kell lenni a területi különbségekre: az összes fertőzés és haláleset 70 százaléka Budapesten és környékén van, így itt továbbra is indokolt a szigorú szabályok fenntartása. Emlékeztetett, négy orvostudományi egyetem összefogásával tesztelni fogják, hogy az országnak hány lakosa eshetett már át a fertőzésen.

Gulyás Gergely sajtótájékoztatóját itt tudja megtekinteni:

Május 4-étől a második a szakaszba lépünk, az idősek számára bevezetett korlátozások továbbra is érvényben vannak. A kórházakból kijövő betegeket és az idősotthonok lakóit kötelezően tesztelni kell. Mindenki viseljen maszkot és tartsa be a 1,5 méteres távolságot. Május végéig biztosan marad a távoktatás, júniusról még nem döntöttek. Marad az ingyenes parkolás az egész országban. A rendezvénykorlátok továbbra is érvényben maradnak,

augusztus 15-éig nem lehet nagy rendezvényeket tartani.

Május 4-étől engedélyezett a vendéglátóhelyek teraszainak nyitva tartása, a szabadtéri strandok, állatkertek is kinyithatnak. A sportolók edzhetnek, zárt körben mérkőzések lebonyolíthatók, az esküvők, temetések, szentmisék megtarthatók a megfelelő védőtávolság betartása mellett. A magánegészségügyben a szakrendelések újraindulhatnak, a közegészségügyben négy lépcsőben oldják fel a korlátozásokat – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely arra is kitért, a megbetegedésekre és a halálozásokra vonatkozó adatokat mostantól külön közlik a fővárosra és a járásokra vonatkozóan.

Az idei érettségiről azt mondta: felkészült rá az oktatási rendszer,

a diákok 97 százaléka most kíván vizsgát tenni. Biztosítják, hogy egy teremben legfeljebb tízen legyenek, ezzel meglesz a biztonságos távolság.

Az Európai Bizottság véleményezte a magyar jogszabályokat a járványhelyzet alatt, és arra jutottak, hogy ezek

összhangban állnak az Európai Unió által javasoltakkal.

– Eredménytelen volt az ellenzék tevékenysége, hogy a saját hazájukat jelentsék fel, itt az idő, hogy elgondolkodjanak, hogy jobb lenne az egységre, az összefogásra koncentrálni – mondta a tárcavezető.

A kormány a közigazgatásban is egyszerűsítésekről döntött: ma 3-4 ezer eljárásfajta van Magyarországon a kormányhivataloknál és 29 ezer tisztségviselő foglalkozik az engedélykiadással. Mostantól néhány ügycsoport kivételével elég a bejelentés egy tevékenység megkezdésénél – jelentette ki a miniszter.

Újságírói kérdésre Gulyás Gergely azt mondta,

a magyar választópolgárok döntöttek Karácsony Gergely mellett, így vele kell együttműködést keresni, remélik, hogy ő is ezt teszi, különösen veszélyhelyzet idején.

Mikor kap újra meghívást a kormányülésre Karácsony Gergely? – tette fel egy médium a kérdést, amire Gulyás Gergely úgy válaszolt,

ha a járvány elleni védekezésben szükség van a főpolgármesterre, akkor meghívják, de Karácsony Gergely nem tagja a kormánynak,

illetve eddig is ismert volt a városvezető véleménye, hogy május 15-ig nem tart indokoltnak semmiféle lazítást.

– Igyekeztünk elkerülni, hogy egészségügyi szakmai kérdésekben politikai döntések szülessenek

– hangsúlyozta a miniszter. Az elmúlt másfél hónap egészségügyi védekezése sikeres volt és felkészült az ország az esetleges tömeges megbetegedések kezelésére is – tette hozzá.

A Mediaworks központi szerkesztőségének a templomok újranyitásával kapcsolatos kérdésére válaszolva a miniszter elmondta, ezeket az egyházi épületeket eddig sem zárta be a kormány, a történelmi egyházak maguk döntöttek arról, hogy nem tartanak nyilvános miséket, istentiszteleteket. A szabályok betartása mellett erre tehát van lehetőség, az a kérésünk csupán, hogy a másfél méteres védőtávolságot ezt követően is tartsák be – tette hozzá a tárcavezető.

Arra a kérdésre, hogy elrendeli-e a kormány az összes idősotthonban a tesztelést, Gulyás Gergely igennel felelt: az idősotthonok összes dolgozóját tesztelni fogják.

A költségvetést a pénzügyminiszter fogja benyújtani május 15-éig,

a sportos világeseményeket Magyarország meg fogja tartani, ha addigra biztonságosan megrendezhetők lesznek.

Ugyanez vonatkozik a konferenciákra is.

A miniszter azt mondta: a közoktatásban a felvételiknél konkrétan meg kell határozni, milyen feltételekkel vesznek fel valakit, de ezeknek az utólagos megváltoztatására nincs lehetőség.

A kormány azt a döntést hozta, hogy

igyekeznek a belföldi turizmust azzal is segíteni, hogy ne kelljen idegenforgalmi adót fizetni a magyaroknak,

ezt a kormány átvállalja.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő elmondta: a kormány célja, hogy a nyári turisztikai szezon, ha kis késéssel is, de induljon el. A külföldi turisták azonban kevesebben lesznek, azért döntött a kormány a SZÉP-kártyákra utalható összegek megemeléséről, hogy ezzel is élénkítse a belföldi turizmust. A magyarok által kedvelt külföldi turisztikai célpontok látogathatósága esetében az adott országokkal kell majd egyeztetni.

Aki teheti, nyaraljon itthon!

– javasolta Szentkirályi Alexandra.

A nagy nyári zenei fesztiválokról a miniszter azt mondta, a kormány augusztus 15-ig nem enged meg semmilyen tömegrendezvényt, ami ötszáz fő feletti.

Azt reméljük, hogy augusztus 20-ra már lehet rendezvényeket szervezni

– tette hozzá.

A kreatív iparnak a kormány eddig is nyújtott segítséget, a kultúra számos területén van krízis, ezért anyagi forrással is szeretnénk majd támogatni a művészeket – fogalmazott.

A tesztelés módját, mértékét az Egészségügyi Világszervezet ajánlása alapján határozzák meg,

minden esetben az orvosoknak kell dönteni a tesztek szükségességéről, de a kormány tegnap döntött a laborvizsgálatok körének bővítéséről – hangsúlyozta a miniszter.

A miniszter szerint még bizonytalan, hogy az idei tanévben megnyitják-e az iskolákat, ám

június 2-ig biztosan nem áll vissza a korábbi iskolába járási rendszer. Az ügyelet továbbra is biztosított,

ha valaki nem tud a gyermekével maradni napközben – tette hozzá.

A közmunkaprogrammal kapcsolatban Gulyás Gergely hangsúlyozta: 230 ezerről 83 ezerre csökkent a közmunkások száma, de ez az arány várhatóan nőni fog. A program bővíthető, például a vízügyi területen.

A kormány átképzéseket, oktatásokat tervez, és mindenki munkát kaphat az államtól, aki nem fog tudni elhelyezkedni

– közölte a tárcavezető.

A turizmusban és a vendéglátásban vesztették el a legtöbben a munkahelyüket, különösen Budapesten, ez nem meglepő, nemzetközi szinten is hasonló tendenciák vannak – jegyezte meg.

A bértámogatásokat május elsejétől lehet igénybe venni,

ez havonta, személyenként, százezer forint is lehet, vagyis ennyit vállal át az állam a cégektől, hogy kifizesse a munkavállalókat.

A kiskereskedelmi különadóra azért van szükség, mert

helyes, ha a multinacionális üzletláncok is hozzájárulnak a közteherviseléshez.

Ezt már az unió is engedélyezte – mondta el Gulyás Gergely, aki arra is kitért, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság április végéig ezernél több üzletet vizsgált és több tucat bírságot szabott ki. Ez vonatkozik az online kereskedelemre is – hangsúlyozta.

A kárpátaljai magyarok anyanyelven való tanulásáról Gulyás Gergely azt mondta,

a magyar kormány egyértelművé tette, hogy ez olyan alapvető emberi jog, amelyet érvényesíteni kíván.

Az önkormányzatok kijárási korlátozásaival kapcsolatban azt mondta, többségében arányosan és hatásosan éltek a a korlátozások szigorításának lehetőségével. Ezt még a most következő hosszú hétvégén is megkapják a helyhatóságok, azt követően azonban már nem.

Borítókép: Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő múlt heti online sajtótájékoztatóján

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában