Ország-világ

2021.09.29. 17:54

Babis: Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban nincsenek illegális bevándorlók (videó)

A cseh kormányfő hangsúlyozta, 2015-ben Magyarország volt az egyedüli uniós állam, amely megvédte a schengeni határokat.

Prága, 2021. szeptember 29. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrej Babis cseh kormányfő (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt egynapos hivatalos csehországi látogatásán Prágában 2021. szeptember 29-én.

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

Magyarországnak köszönhető, hogy Csehországban ma nincsenek illegális bevándorlók – jelentette ki Andrej Babis cseh miniszterelnök Orbán Viktor magyar kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján szerda délután az észak-csehországi Ústí nad Labemben.

„Az illegális migráció rendkívül súlyos probléma” – mondta a cseh kormányfő. Bírálóan szólt arról, hogy a cseh sajtó manapság nemigen foglalkozik ezzel a témával, pedig a gondok nem múltak el.

„Néhány éve, 2015-ben Magyarország volt az egyedüli uniós állam, amely megvédte a schengeni határokat. Hála az akkor épített magyar kerítésnek, Csehországnak ma nincs problémája az illegális migrációval”

– szögezte le Andrej Babis.

Cseh-magyar, illetve közös visegrádi négyes sikernek minősítette, hogy az Európai Tanács egyik korábbi ülésén sikerült elérni, hogy a kötelező migránskvóták témája véglegesen lekerüljön az Európai Unió napirendjéről.

Andrej Babis újságírók előtt ismételten köszönetet mondott Magyarországnak, hogy a koronavírus-járvány idején segítséget nyújtott Csehországnak, egyebek között lélegeztetőgépeket ajándékozott, illetve vakcinákat adott kölcsön a cseheknek.

A cseh kormányfő szerint a mostani cseh-magyar tárgyalások középpontjában szintén a gazdasági témák álltak, de szóba került az illegális migráció és a pandémia leküzdésének a problémája is. Andrej Babis hangsúlyozta, hogy nagyon jónak és sikeresnek tartja a cseh-magyar gazdasági együttműködést, és személyesen is nagyon szorosan együttműködik Orbán Viktorral az Európai Tanács ülésein, illetve a V4-ek keretében.

Orbán Viktor mostani csehországi látogatása „megerősítése a két ország és a két kormányfő jó együttműködésének, ami Brüsszelben is már eredményt hozott”

– hangsúlyozta Babis.

A sajtótájékoztató után Orbán Viktor részt vett a kormányzó centrista ANO mozgalomnak az Ústí nad Labem-i városi színházban tartott választási gyűlésén. Andrej Babis, az ANO elnöke képviselőjelöltként az Ústí régióban indul az október 8-ára és 9-re kiírt parlamenti választáson.

A magyar miniszterelnököt az esti órákban Milos Zeman cseh államfő is fogadja a Lány-kastélyban, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája.

A magyar kormányfőt Prágában és Ústí nad Labemben is mintegy 10-15 tüntető várta, akik transzparenseken bírálták politikáját.

Borítókép: Prága, 2021. szeptember 29.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Andrej Babis cseh kormányfő (j) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt egynapos hivatalos csehországi látogatásán Prágában 2021. szeptember 29-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában