Ostrom alatt áll Európa

2020.07.11. 06:45

Bakondi: a következő időszakban egyre több migráns indul útnak

Az illegális migránsok útnak indulása nem csökkent, és a következő hetekben, hónapokban további növekedés várható – hangsúlyozta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Bakondi György sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 29-én.

Forrás: MTI

Fotó: Soós Lajos

Bakondi György elmondta, hogy

az olasz és a spanyol irányban is jelentősen nőtt a migránsok aktivitása.

Azt tapasztalták továbbá, hogy a Spanyolország és Marokkó közötti megállapodás óta egyre több migráns érkezik a Kanári-szigetekre és Portugáliába.

A balkáni útvonalon is rendszeresek az elfogások. Kisebb csoportokat naponta tartóztatnak fel, de a közelmúltban Észak-Macedóniában egy kamionban 200 pakisztáni és bangladesi állampolgárt találtak.

A főtanácsadó szólt arról is, hogy a migránstáborokban van koronavírus tesztelés és a fertőzésgyanús embereket karanténba tudják helyezni. Ugyanakkor felhívta a figyelmet, kérdéses, hogy az érkezők hány százaléka találkozik a hatóságokkal.

Akiket nem lehet tesztelni potenciális veszélyt jelentenek

szögezte le.

Kitért arra is, hogy régóta szükség lenne arra, hogy olyan új megoldásokat találjon az Európai Unió, ami hosszútávon a biztonságot szolgálja, és amely mögé az államok képesek felsorakozni. Szükség lenne egy olyan migrációs paktumra, amely rögzíti többek között a külső határok védelmét, az érkezők visszaküldését, továbbá a kibocsátó országoknak nyújtott az útnak indulás szempontjából visszatartó erőt jelentő pénzügyi támogatást mondta Bakondi György.

Borítókép: Bakondi György sajtótájékoztatót tart a Miniszterelnöki Kabinetiroda Garibaldi utcai sajtótermében 2020. június 29-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában