Iskolakezdés

2017.08.27. 12:36

Balog: az állami felelősség komoly eredményeit látjuk a köznevelésben 

Az emberi erőforrások minisztere az ingyenes tankönyvekről és a családok segítéséről is beszélt a Kossuth Rádióban.

Budapest, 2017. augusztus 20. Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere beszédet mond a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus Magyarországi Exarchátusa épületének átadásán a VIII. kerületi Múzeum utcában 2017. augusztus 20-án. Az épületet a magyar kormány adományozza az egyháznak, hogy abban kulturális, pasztorális missziós munkát folytasson. MTI Fotó: Mohai Balázs

Az állami felelősség komoly eredményeit látjuk a köznevelésben – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a Vasárnapi Újság című rádióműsorban.

Balog hangsúlyozta: a tankönyvek kiadásának állami kézbe vételével évi 20-30 százalékos árcsökkenést értek el, így vált lehetővé, hogy szeptember 1-jétől ingyenes az összes tankönyv Magyarországon az első kilenc évfolyamon. A szabadpiaci árak esetén erre nem lenne lehetőség, a nagy állami tankönyvellátó rendszer létrehozása vezetett oda, hogy nem kell fizetni a tankönyvekért. Ez a háromgyermekes családoknál több mint 40 ezer, a kétgyermekeseknél több mint 30 ezer forint megtakarítást jelent, ez a családoknál marad – tette hozzá.

A kormány azt vállalta, hogy megpróbálja a családok terheit jelentősen csökkenteni, nem csak a tanév kezdésekor. Gyermekétkeztetésre nyáron 6,7 milliárd forintot fordítottak, és most indul az az időszak, amikor minden második gyerek térítésmentesen étkezhet az iskolában.

A miniszter kitért arra is, hogy a magyar állam teljes felelősséget vállal nemcsak a közoktatás fenntartásáért, hanem a működtetéséért is, nemcsak a tartalmi, hanem a technikai ügyekért is.

Mióta ez a rendszer van, minimálisra csökkentek azok a panaszok, amelyek hiányról szólnak, hogy a pedagógusok nem kapják meg a bérüket, hogy hiányzik a taneszköz, hogy nem sikerül kifizetni számlákat – sorolta. Megjegyezte azt is, előre tudtak lépni azzal is, hogy a következő évben 100 milliárd forinttal növelik az iskolafenntartó Klebelsberg központok költségvetését, ami nagyobb biztonságot jelent a pedagógusoknak, a szülőknek és a gyerekeknek.

Borítókép: MTI Fotó / Mohai Balázs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában