Húsvéthoz közeledve

2018.03.30. 10:22

Balog Zoltán: nagypéntek mindenkihez szól, aki megjárta az élet mélységeit

Nagypéntek "mély hitbéli üzenete" lefordítható egy olyan általános, emberi üzenetre, amely nemcsak a vallásos emberekhez szól, hanem mindenkihez, aki megjárta az élet mélységeit, aki szembesült a halállal, a szenvedéssel - nyilatkozta az emberi erőforrások minisztere.

Budapest, 2018. február 20. Balog Zoltán, az emberi erõforrások minisztere köszöntõ beszédet mond a Cipszerek és a reformáció címû kiállítás megnyitóján a Németajkú Református Gyülekezet Hold utcai templomában 2018. Február 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Balog Zoltán szerint Jézus szenvedéstörténete azonosulási lehetőséget kínál minden szenvedő, reménykedni akaró embernek akkor is, ha nem vallásos.

A miniszter az MTI-nek elmondta: az ünnep munkaszüneti nappá nyilvánításának „lelki hozadékát nehéz számokban mérni”, és nem tudják, tavaly többen vagy emelkedettebben ünnepelték-e az emberek a nagypénteket, amelynek megünnepléséhez nem kellett szabadságot kivenniük.

Ugyanakkor a döntés után az egyházak megköszönték a kormánynak a lehetőséget. Az egyházak igyekeznek megtölteni az ünnepet az „örök üzenettel, hogy vezet út a halálból egy új életbe”, az áldozathozatal nem az utolsó állomása az életnek, van folytatás, és az „fölfelé visz”. Hozzátette:

Ennek az üzenetnek a 21. században éppen olyan aktualitása van, mint volt a Krisztus születése utáni első században és az azóta eltelt 2000 évben.

A politikus felidézte: a javaslat kezdeményezőjeként és egyik előterjesztőjeként örült neki, hogy a reformáció 2017-es emlékévére időzíthették az új munkaszüneti nap bevezetését, hiszen nagypéntek a protestánsok egyik legfontosabb ünnepe. A javaslatot együtt nyújtották be a katolikus Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel, jelezve, hogy a katolikusoknak is fontos ünnep ez a nap. Az előterjesztők között volt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is, kifejezve, hogy az új munkaszüneti nap bevezetése nem sérti a munkaadók, illetve a magyar gazdaság érdekeit.

Sőt a négynapossá vált ünnep jót tesz a turizmusnak és a vendéglátóiparnak, ezt jelzi, hogy idén is gyakorlatilag megteltek a különböző szállodák, turistaszállók. Hozzátette: a hosszú pihenés, rekreáció, a családi együttlét az ünnep után visszaköszön a munkavégzés minőségében is.

Balog Zoltán vélekedése szerint lehet ugyan összefüggést keresni a gazdaság teljesítőképessége és az ünnepnapok száma között, de a gazdaságilag nagyon erős Németországban 17, a gyengébb gazdaságú Bulgáriában 16 munkaszüneti nap van, míg Magyarországon ezzel a munkaszüneti nappal együtt lett 11. A munkaszüneti napok száma és a gazdasági teljesítmény között tehát nincs egyértelmű összefüggés – fűzte hozzá.

Kitért arra is: az egyházi ünnepek közül azért választották nagypénteket, mert „ennek az ünnepnek önálló üzenete van a keresztény kultúrkörben”.

Borítókép: MTI / Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában