rendezetlen ügyek

2019.11.23. 17:33

Be nem jelentett látogatást tett Irakban az amerikai alelnök

Washington azt szeretné, ha a bagdadi vezetés visszafogottságot tanúsítana az országban zajló korrupcióellenes tüntetésekkel szemben, miután az elmúlt két hónap tiltakozásaiban több mint 320 ember halt meg – mondta a be nem jelentett látogatásra Irakba érkező Mike Pence amerikai alelnök szombaton telefonon Ádil Abdel Mahdi iraki miniszterelnöknek.

Az al-Aszad légitámaszpontról kezdeményezett beszélgetésben Pence az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint támogatását fejezte ki egy szabad, szuverén és független Iraknak, finom figyelmeztetésül az arab országban megerősödött iráni befolyással összefüggésben, amely az elmúlt időszakban meggyengítette az Egyesült Államok és Irak együttműködését.

Egy meg nem nevezett tisztségviselő szerint, Mahdi sajnálatát fejezte ki az erőszakcselekmények miatt. Szavai szerint ezek egyre növekvő fejfájást okoznak az országnak és az iraki biztonsági szolgálatoknak, amelyek inkább szokva vannak a háborús cselekményekhez, mint a demokratikus tüntetésekhez.

Pence azért hívta fel telefonon Mahdit, mert az iraki vezető elutasította a meghívást, hogy az amerikaiak által használt légibázison találkozzon az alelnökkel, aki biztonsági aggodalmak miatt nem utazott el Bagdadba.

A hálaadás ünnepe alkalmából meglátogatott amerikai katonákat üdvözölve Mike Pence bírálta a washingtoni képviselőházat az elnök közjogi felelősségre vonását célzó impeachment-eljárás miatt. Azt mondta nekik, Donald Trump kormánya azon van, hogy ismét megemelje a fegyveres erőknél szolgálók fizetését, és azt sugalmazta, hogy a folyamatban lévő impeachment-eljárás hátráltatja ennek jóváhagyását.

„A pártérdekeket szolgáló politizálás és a véget nem érő vizsgálatok lelassítják a dolgokat” Washingtonban – mondta.

A katonákat felesége, Karen kíséretében felkereső Pence pulykasültet osztott és a hálaadáskor szokásos ünnepi díszeket adott át a légitámaszponton és egy másik, erbíli bázison.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában