érvénytelen lehet

2018.10.07. 21:20

Befejeződött a romániai népszavazás, érvénytelen

Nem kerülhet be a román alaptörvénybe az a módosítás, amely szerint a család egy férfi és egy nő házasságán alapul, mivel az erről rendezett kétnapos népszavazáson a részvétel nem érte el az érvényességi küszöböt.

A központi választási bizottság (BEC) vasárnap este közzétett becslése szerint szombaton és vasárnap országszerte 3 millió 732 ezer választópolgár járult az urnákhoz, vagyis a választói névjegyzékben szereplők 20,41 százaléka.

A referendum akkor lett volna érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százaléka leadta volna voksát.

A BEC más voksolásoktól eltérően nem nevesített egyetlen közvélemény-kutató intézetet sem, amely akkreditációt igényelt és kapott volna, hogy az urnáktól távozók nyilatkozatai alapján készítsen felmérést (exit poll). Szakszerű mintavételezés hiányában különböző médiumok saját telefonos vagy internetes felméréseikre alapozott, vagy a politikai pártok párhuzamos adatfeldolgozásából származó becsléseket közöltek a valószínűsíthető végleges részvételi adatról, amelyet többnyire 20 százalék körülire tettek.

Romániában az alkotmány módosításához arra van szükség, hogy a parlament által legalább kétharmados többséggel megszavazott tervezetet a választói névjegyzékben szereplők legalább 25 százaléka „igen” szavazattal támogassa egy érvényes referendumon. A népszavazás akkor érvényes, ha a választói névjegyzékben szereplők legalább 30 százaléka leadja voksát.

A mostani alkotmánymódosítást az egyházi hátterű Koalíció a családért nevű, 44 egyesületet tömörítő ernyőszervezet kezdeményezte, azzal a céllal, hogy az alaptörvényben kapjon megerősítést az „egy férfi és egy nő önkéntes elhatározásával létrehozott házasságán” alapuló család fogalma, meggátolandó az azonos neműek házasságkötésének legalizálását. A hatályos román alkotmányban a „házaspárok” fogalom szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában