Március 15.

2018.03.14. 12:44

Békés, nyugodt és méltóságteljes ünnepre készülnek a hatóságok

Az előkészítési, szervezési munkálatokkal megkezdte működését a nemzeti ünnep rendezvényeinek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs, a biztosítási tervet elfogadták - közölte Kara Ákos, a törzs vezetője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Budapest, 2017. március 15. Lovas huszárok vonulnak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján az V. kerületi Kossuth Lajos utcában a budai Vár felé 2017. március 15-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A központi rendezvényeket szervező Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára azt mondta: mindenkit várnak a március 15-ei rendezvényekre, hogy „együtt, méltó módon és békésen tudjunk ünnepelni, emlékezni 1848 hőseire”.

„Ma is meg kell küzdeni a magyar szabadságért és függetlenségért” – hangsúlyozta, hozzátéve:

„Március 15-éhez közeledve arra emlékezünk, hogy mindig voltak olyan magyarok, akiknek az ország szabadsága és függetlensége mindennél többet ért.”

Kara Ákos elmondta, az egész Kárpát-medencében és országszerte sok helyen készülnek arra, hogy 1848-49 hőseire emlékezzenek.

Családi nap a budai Várban

A központi programok közül kiemelte: az ünnepi rendezvények reggel 9 órakor a Parlament előtti Kossuth Lajos téren kezdődnek az ünnepélyes zászlófelvonással, amelyen részt vesz Áder János köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke is. A díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet, szintén az Országház előtt lesz 14 órától.

Emellett a budai Várban egész nap színes rendezvényekkel, programokkal várják az ünneplőket, a családokat – fűzte hozzá az NFM államtitkára.

Az operatív törzs – amelynek munkájában a Terrorelhárítási Központ, a rendőrség, a katasztrófavédelem, a mentőszolgálat, a meteorológiai szolgálat, a Budapesti Közlekedési Központ képviselői vesznek részt – csütörtökön is azon dolgozik, hogy valamennyi rendezvényen rendben, biztonságban ünnepelhessenek az emberek – mondta Kara Ákos.

Első a biztonság

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közrendvédelmi főosztályának vezetője azt mondta: országszerte több mint félezer ünnepi rendezvény biztosításában vesznek részt a rendőrök. Ezek között vannak állami, önkormányzati és a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények is.

A rendőrség feladata elsősorban a közlekedés rendjének biztosítása, továbbá az esetleges problémák megoldása – közölte a főosztályvezető, hozzátéve: a rendőrségnek nincs információja arról, hogy bárki megzavarná bármely rendezvény rendjét, biztonságát, de ha szükséges, akkor a rendőrség a kellő erőkkel azonnal intézkedik.

Lakatos Tibor kiemelte: a rendőrség felkészült az ünnepi rendezvények biztosítására. Az idei nemzeti ünnepen „békés, nyugodt és méltóságteljes” megemlékezésre készülnek – fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrség honlapján külön link alatt lehet tájékozódni a nemzeti ünnepel kapcsolatos információkról, forgalomkorlátozásokról.

Jó idő lesz március 15-én

Bonta Imre, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési főosztályának vezetője azt mondta: a nemzeti ünnepen kellemes idő várható, a hosszú hétvége többi napján viszont meglehetősen változékony, sőt „extrém” időjárásra, lehűlésre, havazásra, ónos esőre is számítani kell. Azt kérte: mindenki kövesse figyelemmel a meteorológiai szolgálat riasztásait, figyelmeztetéseit.

Kifejtette, csütörtök reggel felhős lesz az ég, az ország északi és középső területein kisebb eső, zápor is várható. Délután sem kizárt csapadék, de hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Napközben plusz 10-15 fokig melegszik fel a levegő. A fővárosban is lehet reggel, kora délelőtt kisebb eső, a déli óráktól viszont néhány órás napsütés várható, 10 fok körüli maximumokkal.

Pénteken már országszerte esőre kell számítani, de ekkor még viszonylag enyhe lesz az idő.

Szombaton ismét sokfelé lesz csapadék, és észak felől sarkvidéki hideg áramlik a térségébe. Az esőt többfelé havas eső, havazás váltja fel, és ónos esőre is készülni kell. Emellett viharossá fokozódik a szél, a Dunántúlon akár hófúvás is lehet.

Vasárnap folytatódik a hideg levegő beáramlása. A nappali maximumértékek is mínusz 3, mínusz 2 fok körül alakulnak majd – mondta a meteorológus.

Borítóképünkön huszárok vonulnak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulóján az V. kerületi Kossuth Lajos utcában a budai Vár felé 2017. március 15-én.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában