Honvédelem

2018.06.07. 07:55

Benkő Tibor: a magyarok biztonsága pénzben nem mérhető

Magyarország biztonsága az első, ezért a honvédelmi kiadásokat nem fenyegeti veszély a jövő évi költségvetésben – mondta Benkő Tibor honvédelmi miniszter egy tévéinterjúban.

A tárcavezető a NATO védelmi minisztereinek csütörtökön kezdődő találkozója kapcsán az Echo Tv Napi aktuális című műsorában kifejtette: Magyarország támogatja az afganisztáni NATO-misszió bővítését, hazánk is növelni fogja a térségben a katonai jelenlétet.

Benkő Tibor megerősítette:hazánk bővíteni fogja az afganisztáni misszió létszámát. Hozzátette: továbbra is kezelni kell az ott uralkodó kritikus állapotokat. Ezt semmi nem igazolja jobban, minthogy milyen sok afgán hagyja el az országot, próbál megélhetést keresni valahol máshol – tette hozzá. Kiemelte: jelenleg is több mint száz magyar katona tartózkodik Afganisztánban, amennyiben a helyzet úgy kívánja, készek a további létszámbővítésre. Emellett fontosnak tartja a békés együttélés feltételeinek megteremtését a térségben.

A honvédelmi költségvetés növelésének tervéről így nyilatkozott: Magyarország és a magyar emberek biztonsága az elsődleges és a legfontosabb. Pénzben, költségvetésben szeinte az emberek biztonsága nem mérhető.

A miniszter elmondta: a magyar katonák az elmúlt években nagyszerűen teljesítettek, akár a külföldi békefenntartó feladatok biztosításában, akár a magyar határok védelme szempontjából. Kijelentette: Magyarországon újraindul a fegyvergyártás, ami a magyar katonák kiszolgálása mellett a külföldi piacokat is célozza.

Benkő Tibor szerint számos területen várhatók fejlesztések, többek között a légierőt érintő fejlesztéseket is folytatni fogják. Emellett szeptembertől ismét elindul a pilótaképzés Magyarországon, valamint a légi szállítás fejlesztésére is nagyobb hangsúlyt fognak fordítani.

A teljes beszélgetést itt tudja megtekinteni:

Borítóképünk kivágás a fenti videóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában