vízbetörés

2021.06.05. 22:54

Beomlott egy szénbánya Mexikóban, többen a föld mélyén rekedtek

Megtalálták egy bányász holttestét szombaton az előző nap beomlott észak-mexikói szénbányában, ahol többen a föld mélyén rekedtek – közölték a helyi hatóságok. Hat embert eltűntként tartanak nyilván a hatóságok.

Feltehetően vízbetörés okozta az omlást a Coahuila állambeli Muzquiz városban lévő kisebb méretű bányában. A térségbeli bányák biztonsági hiányosságaira évek óta panaszkodnak az ott dolgozók.

Andrés Manuel López Obrador mexikói elnök szerint egy gát vagy víztározó szakadhatott át, és okozhatta a bányaomláshoz vezető árvizet. A helyszíni mentőalakulatok megkezdték a víz kiszivattyúzását a bányából. A hadsereg 28 főből álló csapata két kutyával kutat a túlélők után.

Veszélyes bányák

A közelmúltban több baleset történt a coahuilai szénbányákban. Tizenöt évvel ezelőtt, 2006 februárjában sújtólégrobbanás történt a Sabinas nevű szénfejtőben, 65 vájár rekedt a föld mélyén. A mentés eredménytelen volt, mindnyájan meghaltak.

Az esetet követően a Miguel Agustin Pro Human Rights Center nevű jogvédő szervezet felhívta a figyelmet a bányák körüli biztonsági hiányosságokra. A csoport úgy tudja, hogy a 2006-os incidens óta mintegy száz vájár vesztette életét bányaszerencsétlenségekben. A jogvédők olyan esetekről is tudnak, amikor a bányászok edzőcipőben, biztonsági felszerelés, ivóvíz és mérgesgáz-monitorozó készülék nélkül dolgoztak a föld alatt.

Coahuila kisebb bányái közül számtalan ijesztően kezdetleges: a járatokat rönkökkel támasztják ki, a bányászokat pedig szenesvödrökön engedik le az aknába, gépkocsimotorok által húzott sodronyok segítségével.

A szénbányák helyzete kulcsfontosságú a mexikói elnök számára, aki megígérte, hogy igazságot szolgáltat a balesetben elhunyt bányászok családjainak, miközben szeretné növelni a kibányászott szén mennyiségét, hogy fedezze az erőművek szükségleteit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában