puccskísérlet

2017.09.02. 17:27

Berlin elutasította Ankara Gülen-hálózattal kapcsolatos kérését

 Fethullah Gülen muzulmán hitszónok Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt régen, de viszonyuk megromlott és Gülen most az Egyesült Államokban él.

Fethullah Gülen muzulmán hitszónok Recep Tayyip Erdogan török elnök szövetségese volt régen, de viszonyuk megromlott és Gülen most az Egyesült Államokban él. Ankara azzal vádolja, hogy ő szervezte meg a tavalyi puccskísérletet a török hatalom ellen. Ankara terrorszervezetnek tekinti Gülen mozgalmát és rendszeresen kéri, hogy az általa a mozgalomhoz kötött embereket Németország adja ki.

Németország elutasította Törökország hivatalos kérését, hogy zárolja a Fethullah Gülen vezette mozgalom tagjainak javait – jelentette szombaton a Der Spiegel című folyóirat.

Valószínűleg Berlin nyáron meghozott elutasító döntése is hozzájárult ahhoz, hogy megromlott a viszonya Ankarával. A két NATO-szövetséges viszályának legutóbbi fejleménye az volt, hogy a héten Törökországban őrizetbe vettek két újabb német állampolgárt, valószínűleg politikai okból.

Így már összesen 14 német állampolgár van őrizetben Törökországban.

Angela Merkel német kancellár a fejleményre reagálva azt mondta egy pénteki választási gyűlésen, hogy a kormánynak „határozott választ” kell adnia, s az utóbbi időszak fejleményei miatt szükségessé válhat, hogy Berlin „átgondolja” viszonyát Ankarával. Ankara politikája miatt nem lehet teljesíteni azt a török igényt, hogy az Európai Unió tárgyaljon az EU-Törökország vámunió továbbfejlesztéséről – tette hozzá.

A Der Spiegel meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta: a török kormány április végén kérte a német külügyminisztériumtól, hogy fagyassza be a Gülen-hálózat 80 állítólagos tagjának a javait. A német kormány június végén utasította el a kérést arra hivatkozva, hogy az jogilag megalapozatlan.

A német külügyminisztérium hivatalosan nem volt hajlandó nyilatkozni az ügyben.

A Der Spiegel magazin úgy értesült ezenkívül, hogy 53-ra nőtt azoknak a személyeknek a száma, akiknek a kiadatását Ankara ebben az évben kérte Németországtól. Ez már most több, mint a tavalyi összes kiadatási kérelem száma volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában