Migráció

2021.05.14. 12:27

Bevándorlási moratórium bevezetését javasolja Európában Michel Barnier

Az egykori francia külügyminiszter, uniós Brexit-főtárgyaló szerint időre van szükség a bevándorlással kapcsolatos eljárások ellenőrzésére és esetleges módosítására, ennek érdekében szerinte néhány évre fel kellene függeszteni az Európába történő bevándorlást. A legnépszerűbb jobboldali politikus szintén ezen a véleményen van, úgy véli, a lehető legkeményebben kell küzdeni az illegális bevándorlás ellen.

Michel Barnier korábbi francia külügyminiszter, az Európai Bizottság volt Brexit-ügyi főtárgyalója, a francia Republikánus párt tagja sajtóértesülések szerint visszatérne a francia belpolitikába és az sem kizárt, hogy indulna a 2022-es elnökválasztáson Emmanuel Macron ellenfeleként. Barnier az Rtl-nek nyilatkozott a minap, az interjú során kifejtette véleményét a francia politikai döntésekkel kapcsolatban. Szerinte konkrét lépésre van szükség az Európát fenyegető migráció és a vele járó veszélyek kiküszöbölése érdekében, melynek értelmében 3-5 éves időtartamra bevándorlási moratóriumot vezetne be az országban. Barnier elmondása alapján időt kell hagyni arra, hogy dönteni lehessen a migrációval kapcsolatos eljárásokról és gyakorlatokról, valamint azok ellenőrzéséről, ehhez azonban arra van szükség, hogy pár évig ne legyen lehetséges az országba történő bevándorlás – írja a V4NA.

A politikus kitért arra is, hogy kapcsolat van a bevándorlás és a migrációs áramlást kihasználó, ily módon az ország területére beszivárgó terrorista hálózatok között, ezt több közelmúlt-beli nyomozás is bebizonyította, ugyanakkor hozzátette, hogy nem gondolja úgy, hogy minden bevándorló terrorista, különösen azok nem, akik a Földközi-tengeren próbálnak meg átkelni és Európába jutni egy jobb élet reményében.

Barnier azt is megemlítette, hogy véleménye szerint bizonyos pontokon meg kell változtatni az Alkotmányt, de a részletekre nem tért ki, a riporter kérdésére ugyanakkor hozzátette, hogy elképzelése alapján természetesen Franciaország továbbra is fogadná a külföldről érkező egyetemistákat és a menedékjogot is tiszteletben kell tartani.

A politikus bejelentéséről beszámoló Le Parisien napilap úgy látja, hogy a francia jobboldali politika vezérmotívumává vált az utóbbi időben a migráció elleni küzdelem. A Republikánus párt elnöke, Christian Jacob az ősszel három-hat hónapos bevándorlási moratóriumot javasolt, a Nemzeti Tömörülés elnöke, Marine Le Pen pedig szintén arról beszélt a minap egy interjúban, hogy megválasztása esetén bevándorlási moratóriumot vezetne be az országban, mivel szerinte vasököllel kell küzdeni az illegális migránsok ellen. Le Pen elmondása alapján azt szeretné elérni, hogy a Franciaországba évente bevándorlók száma 10 000-re csökkenjen.

 

Arra a kérdésre, hogy javaslatai milyen közel állnak Marine Le Pen felvetéséhez, Michel Barnier kifejtette, hogy nincs szüksége arra, hogy meghallgassa a Nemzeti Tömörülés vezetőjének ötleteit a bevándorlással kapcsolatban, mivel nélküle is képes arra, hogy meghallgassa és megértse a franciák problémáit, és megoldásokat nyújtson azokra.

Barnier arra is kitért, hogy véleménye szerint Emmanuel Macronnak konzultálnia kellene az összes politikai párttal a témával kapcsolatban, mivel Franciaországban fennáll a veszélye egy társadalmi robbanásnak, utalva ezzel a közelmúltban megjelent két nyílt levélre, melyet nyugalmazott tábornokok és aktív katonák írtak az elnöknek és a minisztereknek, figyelmeztetve őket egy esetleges polgárháború veszélyére. Barnier szerint valóságos és súlyos törések vannak a társadalomban, melyek nagyrészt a bevándorlásnak tudhatók be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában