átfogó kutatás

2021.02.27. 06:15

Bevándorlók követik el a legtöbb nemi erőszakot Svédországban

Svédországban a legtöbb nemi erőszakot bevándorlók követik el, erre az eredményre jutottak svéd kutatók. A kutatásból az is kiderült, hogy az elkövetők sokszor nem rendelkeznek bűnözői múlttal, így nem kerülnek fel a rendőrség radarjára.

A Lundi Egyetem kutatócsoportja háromezernél is több olyan személyt vizsgált meg, akik 15 és 65 év közöttiek voltak, és 2000 és 2015 között elítélték őket megkísérelt vagy ténylegesen elkövetett nemi erőszakért. Az eredményekből készült tanulmány fő szerzője, Ardavan Khoshnood elmondása szerint ez az egyik legátfogóbb, legtöbb embert vizsgáló dokumentum az országban – számol be a V4NA.

A céljuk az volt a kutatással, hogy még mélyebb tudással rendelkezzenek az erőszaktevők hátterét illetően – ez azért fontos, mert később esetleg fel tudják használni a bűnüldözési munkálatok során.

Mint az kiderült a tanulmányból, a vizsgált 15 év alatt a nemi erőszakoknak a 60 százalékát olyan személyek követték, akik más országban születtek, vagy legalább az egyik szülőjük máshonnan származott. Az elítélteknek pedig a 40 százaléka származik külföldről. Ezek a magas adatok még Ardavan Khoshnood-ot is meglepték, aki egyébként maga is iráni származású. Elmondása szerint azt korábban is tudta, hogy magas számot várhatnak, de ennyire magasra nem számított.

Azt azonban nem tudják megmondani, hogy miért van ennyi migráns az elkövetők között. Khoshnood szerint ezt a szempontot egyelőre nem vizsgálták, de nagyon fontos kérdésnek tartják.

A szexuális elkövetők között pedig sokan vannak olyanok, akiket korábban nem ítéltek még el semmiért – a vizsgált esetek több mint háromnegyedére ez volt jellemző. Őket a rendőrség azok kategóriájába is sorolja, akiknél alacsony a veszély. Ez azonban aggodalomra adhat okot, mert a rendőrség ezekről az emberekről nem tud, csak a többszörös elkövetőkről, rájuk figyelnek.

Éppen ebbe a kategóriába tartozik számos bevándorló is, a helyzet azonban más a svéd erőszaktevőket illetően. A tanulmányból az derült ki, hogy a svédeknél gyakoribb volt az, hogy volt bűnözői múltjuk, már követtek el bűncselekményt. Ezt az információt azonban szándékosan kihagyták a jelentésből. A jelentésért felelős Kristina Sundquist ezt azzal magyarázta, hogy nem akarták, hogy az emberek azt mondják, a svédek azért követnek el több nemi erőszakot, mert van sok más problémájuk, de a migránsok csak úgy megerőszakolnak nőket, minden gondjuktól függetlenül.

A professzor szerint egyébként társadalmi-gazdasági okok állhatnak amögött, hogy ennyi a bevándorló elkövető, ha nemi erőszakról van szó. Úgy véli, hogy a bevándorlók sokszor a társadalom szélén élnek, és a függőségek együtt járnak a bűnözéssel.

Sundquist arról is beszélt, hogy attól fél, hogy őt és a jelentésben résztvevő kollégáit esetleg támadások érhetik, bajba kerülhetnek, amiért rávilágítottak a migránsok szerepére a nemi erőszakot illetően. A professzor szerint várhatók majd utóhatások, mert egy kényes témáról van szó, és arról is beszélt, hogy az embereknek manapság nagyon figyelniük kell arra, hogy mit és hogyan mondanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában