Afgán konfliktus

2021.08.23. 21:56

Biden és Johnson megállapodtak az evakuálási erőfeszítések összehangolásáról

Joe Biden amerikai elnök és Boris Johnson brit kormányfő hétfőn telefonbeszélgetést folytattak egymással, és megállapodtak abban, hogy Afganisztánban összehangolják a két ország evakuálási erőfeszítéseit, ezáltal biztosítva, hogy mindenki, aki erre jogosult, elhagyhassa Afganisztánt, szükség esetén a kimenekítési fázist követően is – közölte a brit miniszterelnök hivatala.

„Megvitatták az amerikai és brit erőfeszítések összehangolását állampolgáraink, illetve a kormányainkkal korábban együttműködők gyors és biztonságos kimenekítése érdekében a kabuli nemzetközi repülőtérről” – ismertette közleményében a Downing Street.

Az addigi kormány ellen fegyveresen küzdő tálibok – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt, harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a csaknem az ezredforduló óta tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök előzőleg elmenekült az országból.

A külföldi erők kezén lévő Hamid Karzai fővárosi repülőtéren keresztül zajló evakuálás kaotikus helyzetet teremtett, a felfordulásban többen meghaltak.

Az afganisztáni helyzetről kedden videókonferencia keretében csúcsszintű eszmecserét tartanak a világ vezető ipari hatalmai, Johnson és Biden is a tárgyalók között lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában