elfogadhatatlan

2018.09.15. 09:19

Bírálja a Sargentini-jelentést már az Európai Parlament elnöke is

Kettős mércét alkalmaztak Magyarországgal szemben, amikor elfogadták az országot elmarasztaló jelentést – ezt mondta Antonio Tajani, az Európai Parlament olasz néppárti elnöke.

Forrás: AFP / NurPhoto

Fotó: Alberto Pezzali

Tajani Berlusconi pártjának, a Forza Italiának tagja, ők a Soros-Sargentini jelentés ellen szavaztak – számolt be róla az Origo.

Antonio Tajani még szerdán, közvetlenül a magyarellenes jelentés csalással történt elfogadása után adott egy hosszabb interjút a Radio 24 nevű olasz sajtóorgánumnak.

Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke (j) és Orbán Viktor miniszterelnök találkozója Strasbourgban, az Európai Parlament épületében 2018. szeptember 11-én
Fotó: Szecsõdi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda

Az Európai Palament első emberének interjúját a legbefolyásosabb brüsszeli liberális lap, a Politico fordította le angol nyelvre és hozta le.

Tajani kijelentette, hogy

nem örül a jelentés elfogadásának és nem ért egyet annak tartalmával.

Az olasz politikus szerint a szélsőbaloldali holland EP-képviselő, Judith Sargentini tákolmánya politikailag motivált, mint ahogy az arról rendezett szavazás is az volt – összegezte a lap.

Véleménye alapján

Magyarország ügyében kettős mércét alkalmaztak, ez pedig elfogadhatatlan.

Az Európai Parlament elnöke továbbá közölte, hogy a baloldali vezetésű tagállamokat kellene már végre pellengére állítani, külön kiemelve Romániát, Szlovákiát és Máltát.

Ezt követően kifejtette, hogy

Romániában erőszakkal lépnek fel a hatóságok az ellenzéki tüntetőkkel szemben, Szlovákiában és Máltában pedig olyan újságírókat gyilkoltak meg maffiamódszerekkel, akik a szocialista kormányok korrupciós ügyeit akarták feltárni.

Tajani szerint ezen ügyek miatt fel kellene lépni Bukarest, Pozsony és Valletta ellen, de ezt mindig megakadályozza az EP szocialista frakciója, amely

védi a korrupt baloldali kormányokat, mivel szüksége van a képviselőik szavazataira.

A 65 éves Antoni Tajani 2017 januárja óta az Európai Parlament elnöke. Már 1994-től a strasbourgi testület képviselője az Európai Néppárt színeiben (EPP). A Silvio Berlusconi-féle konzervatív, jobboldali és bevándorlásellenes Forza Italia-FI (Hajrá Olaszország) párt tagja. A Forza Italia valamennyi EP-képviselője kiállt hazánk mellett, és a hazug jelentés elfogadása ellen szavazott.

Borítókép: Antonio Tajani 2018. június 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában