vádak

2021.06.12. 10:00

Bírálta a Frontexet az Európai Számvevőszék

Az Európai Unió számvevőszéke szerint a Frontex, „hatástalan az illegális bevándorlással szemben”.

A Frontexet, az Európai Határ- és Partvédelmi ügynökséget 2004-ben alapították, azóta a szervezet feladatkörei folyamatosan bővültek, ahogy a pénzügyi keret is. 2006-ban a Frontex 19 millió euróból gazdálkodott, míg tavaly már 490 millió euró felett rendelkezett. Ennek ellenére az uniós számvevőszék állásfoglalása szerint, „a Frontex az illegális bevándorlás és a határokon átnyúló bűncselekmények elleni küzdelemben nem elég hatékony” – írja a V4NA hírügynökség.

A több mint 50 oldalas elemzés során emlékeztettek arra, hogy

„az új megbízatások teljesítése érdekében a Frontex 2027-ig 10 ezer új operatív ügynökkel bővül, és átlagosan 900 millió eurós költségvetése lesz”.

Az EuObserver szerint, a Frontex tavaly 2,1 millió eurót költött rendezvénysorozatokra, vacsorákra, és luxus éttermekre. Ezen okok miatt az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottsága (LIBE) új munkacsoportot hozott létre, tizennégy EP-taggal. Az új bizottság célja, hogy az ügynökség működését, tevékenységét, és az alapvető jogok tiszteletben tartását vizsgálja, mivel a Frontex-szel kapcsolatban felmerült az is, hogy erőszakosan lépett fel a bevándorlókkal szemben.

Az uniós könyvvizsgálók megállapításai szerint egyébként az ügynökség büdzséjét eddig konkrét kritériumok nélkül határozták meg, így nem is lehetett felmérni a Frontex szükségleteit.

Leo Brincat az Európai Számvevőszék egyik tagja a Frontex-szel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy „köznyelvi kifejezéssel élve úgy gondolom, hogy a Frontex túlnőtte magát. Amikor valamilyen szervezet bővül, természetesen időbe telik a növekedés folyamatának eldolgozása. De a Frontex vezetése túl sok változáson ment keresztül túl gyorsan, és most úgy gondolom, hogy ennek fizetjük meg az árát”.

Az Európai Számvevőszék azután tette közzé a jelentését, hogy a médiában számos vád érkezett a Frontex-szel szemben az elmúlt hónapokban a határvédelem elégtelensége miatt.

Az ügynökségnek ráadásul az elmúlt években folyamatosan újabb feladatokkal kell megbirkóznia. Az Európai Bizottság tervei szerint, amit a mediterrán országok is támogatnak, a Frontexnek egyre nagyobb szerepet kellene betöltenie az olyan illegális migránsok visszatoloncolásába, akik nem rendelkeznek érvényes tartózkodási engedéllyel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában