Magyar-szerb együttműködés

2021.08.06. 16:35

Biztonsági kapcsolatokról tárgyalt Belgrádban Bakondi György

A migránshelyzetről, a magyar-szerb együttműködési lehetőségekről, valamint más biztonsági kérdésekről tárgyalt Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója Belgrádban pénteken.

Budapest, 2020. december 23. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági fõtanácsadója „Az ünnepek alatt is védik a határt a katonák és rendõrök” címmel tartott sajtótájékoztatóján a Miniszterelnöki Kabinetirodán 2020. december 23-án. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A belügyminisztériumi találkozót követő, Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón Bakondi György elmondta: a magyar-szerb határon folyó határőrizeti tevékenység, a határsértő mozgás nagyságrendje, az embercsempészet, az afgán helyzet, illetve az afgán menekültek egyre növekvő száma, valamint a hatóságok együttműködése volt a találkozó témája.

Emellett a belgrádi találkozón szó esett a szerb köztársasági elnök által felvetett úgynevezett mini Schengen együttműködésről, amelynek keretében Albánia, Észak-Macedónia és Szerbia között erősödne az együttműködés, és ami pozitív fejlemény lenne a térség országainak kooperációja tekintetében.

Bakondi György rámutatott, hogy növekszik a migrációs nyomás a határon, hiszen a legfrissebb adatok szerint az idén összesen 54 907 határsértőt fogott el a rendőrség, míg a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában csupán 17 ezret. Emellett az idén már 523 embercsempészt is elkaptak, míg tavaly ugyanennyi idő alatt 206-ot. A belbiztonsági főtanácsadó arra is felhívta a figyelmet, hogy az idén a határsértőknek már több mint a fele afgán, míg korábban a legtöbben szírnek vallották magukat.

– Az afgán helyzet és egyáltalán a 2021-es helyzet azonban más, mint 2015-ben volt – húzta alá Bakondi György. Kifejtette, hogy már az Európai Unió is máshogyan áll a migránsokhoz, s ez a nyilatkozatokból is kiderül, hiszen már arról beszélnek, hogy az Európai Unió külső határait őrizni kell. Emellett a német álláspont is változott, még ha nem is sokan beszélnek erről hangosan.

– Mi mindent megteszünk, hogy a magyar emberek védelme érdekében fellépjünk, és azt a biztonságot tudjuk garantálni, amely ott kezdődik, hogy mi dönthessük el, kik azok, akik beléphetnek az országunkba, és ezt ne Brüsszelből mondják meg nekünk – magyarázta. Kiemelte:

„a migráció nem alapvető emberi jog, és mi úgy gondoljuk, hogy azokat engedjük be az országunkba, akik valóban politikai menekültstátuszra jogosultak”.

Végezetül Bakondi György úgy vélekedett, hogy „a növekvő migrációs számadatok, az ezt előidéző afganisztáni helyzet, a líbiai helyzet, az iraki helyzet, a belorusz helyzet, a törökországi helyzet mind-mind azt igényli, hogy az Európai Unió a nemzetállamok érdekeivel összhangban újragondolja azt a migrációs politikáját, amelyet 2015 óta folytatott”.

Pásztor István a sajtótájékoztatón kiemelte, hogy Bakondi György látogatása is azt bizonyítja, kiválóak a kapcsolatok Szerbia és Magyarország között. Reményét fejezte ki, hogy a két ország közötti együttműködés a migráció területén is gyümölcsöző lehet, és a mindkét országot sújtó migrációs helyzet negatív következményeit csökkenteni tudja.

A VMSZ elnöke emlékeztetett arra, hogy az utóbbi hat évben a szerbiai pártok közül csak a VMSZ foglalkozott a migráció és az illegális bevándorlás témájával. Mint mondta: a vajdasági magyarok a migráció elszenvedői, hiszen éppen a határsávban élőket érinti a leginkább az, hogy az illegális bevándorlók megpróbálnak átjutni Magyarországra.

– Meggyőződésünk, hogy annak köszönhetően, hogy a határzár létrejött és működik, sokkal kisebb veszélynek vagyunk kitéve, mint azt megelőzően – húzta alá. Kifejtette: rendszerszerű, folyamatos ügykezelést szeretne a szerb belügyi szervek részéről, azért, hogy a határsávban élők is biztonságban érezzék magukat.

Borítókép: Bakondi György sajtótájékoztatón 2020. december 23-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában