erőszak

2019.06.08. 12:15

Boros Bánk Levente: megdöbbentő az úzvölgyi katonai temető meggyalázása

Médianéző Központ igazgatója szerint kapcsolat lehet a mostani nacionalista akció és a belső problémák között.

Erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe csütörtök délután a helyszínre csődített több ezer román megemlékező, és ott ortodox szertartás keretében felszentelték a temetőben törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát. A karhatalmi erőknek alig fél óráig sikerült pajzsot képezniük a lakatlan hegyi település temetője előtt élőláncot képező székelyföldi tiltakozók és a több ezer román megemlékező között – írja cikkében az origo.hu.

A zászlókkal felvonuló román tömeg a csendőrséget és a magyarokat becsmérlő jelszavakat skandált, az élőláncban álló székelyek pedig hangosan imádkoztak.

A székelyeknek el kellett távolodniuk a kerítés mellől, mert belülről zászlórudakkal bántalmazták őket. Ezután került sor az ortodox szertartásra, amelynek keretében – a papok szóhasználata szerint – felavatták és felszentelték az onnan húsz kilométerre lévő Dormánfalva polgármesteri hivatala által önkényesen állított emlékművet. A magyar tüntetők elvonultak a helyszínről. Az ortodox szertartást koszorúzási ünnepség, majd a szervező civil szervezetek vezetőinek szónoklatai követték.

Figyelemelterelés is lehetett

Megdöbbentő és egyben meglepő volt az úzvölgyi temető meggyalázása a román nacionalisták részéről

– minderről Boros Bánk Levente beszélt. A Médianéző Központ igazgatója azt mondta, hogy 2010 óta az Orbán-kormány mindegyik szomszéddal arra törekedett, hogy jó és kiegyensúlyozott kapcsolata legyen. Azt, hogy mi volt a mozgatórugója az akciónak, soha nem fogjuk pontosan megtudni. A szakember szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy a szomszédos országokban akkor kerül elő a magyarkártya, amikor valamilyen belpolitikai probléma van.

Ismeretes, hogy Romániában az EP-választást elvesztette a kormányzó szociáldemokrata párt, a pártelnököt letöltendő szabadságvesztésre ítélték, így figyelemelterelésnek is jól jöhetett a mostani akció.

Ebben a helyzetben a magyar politikának türelmesnek kell lennie, de egyben határozottnak

– mondta Boros Bánk Levente. Úgy látja, a nemzetközi közvélemény előtt világos a helyzet, mivel mindenki látja, hogy a román szélsőségesek erőszakos akciója nem volt jogszerű, és nehéz megkérdőjelezni, hogy a magyaroknak van igaza.

Saját törvényeiket is megszegték

Románia a saját szabályait is megszegte ebben az esetben,

mivel a rendvédelmi szervek egyáltalán nem léptek fel a törvényellenes magatartást folytató román szélsőségesekkel szemben – mondta Farkas Örs. A politológus szerint teljes mértékben vállalhatatlan, ami történt. Egyértelműen a felszínre jött a román nacionalizmus, ami már az elmúlt években is több esetben megjelent, de nem ilyen erőszakos formában. Annyi biztos, hogy a történtek nem javítják a két ország közötti kiegyensúlyozott együttműködést – hangsúlyozta az elemző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában