Járvány

2020.03.20. 22:54

Brazíliában is vészhelyzetet hirdettek

A brazil szenátus pénteken jóváhagyta az országos vészhelyzet kihirdetéséről szóló elnöki rendeletet, amelynek értelmében a kormány forrásokat szabadíthat fel a költségvetésből a Covid-19 járvány ellen, amely miatt eddig heten vesztették életüket a dél-amerikai országban és 621-en fertőződtek meg.

A szenátorok pénteken a társadalmi távolságtartás jegyében az interneten keresztül adhatták le szavazatukat. A politikai nézeteltérések ellenére a döntést egyhangúlag fogadták el. A szenátus két tagjánál mutatták ki korábban a vírust, egyikük Davi Alcolumbre, a szenátus házelnöke. A rendeletet szerdán hagyta jóvá a brazil törvényhozás alsóháza.

A december 31-ig hatályos rendelet értelmében a szenátus és a képviselőház hat-hat tagjából álló kongresszusi bizottság fogja felügyelni a kormány járványügyi intézkedéseit, valamint ezeknek az államkincstárra rótt terheit.

Jair Bolsonaro elnök a nap folyamán a légiközlekedést érintő utazási korlátozásokat rendelt el. Hétfőtől a Kínából, Európai Unióból, Ausztráliából és Japánból érkező külföldieket nem engedik be az országba. A korlátozás egyelőre 30 napra szól, s nem vonatkozik a teherszállító nemzetközi légijáratokra. A brazil kormány csütörtökön lezáratta határait a szomszédos államokkal.

Wilson Witzel, Rio de Janeiro állam kormányzója rendeletet adott ki, hogy szombattól nem fogadnak nemzetközi és belföldi légijáratokat olyan térségekből, ahonnan fertőzötteket jelentettek.

Tarcí­sio Freitas infrastruktúráért felelős miniszter a Globonews televízió műsorában elmondta, hogy a kormány nem tervezi a repülőterek és buszpályaudvarok lezárását. Mint mondta, ezeken a forgalmas helyszíneken szigorúbb ellenőrzésekkel akarják elejét venni a járvány terjedésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában