Ország-világ

2021.05.19. 09:59

Bűnügyi vizsgálat indult Trump ingatlanvállalatával szemben

A Donald Trump volt amerikai elnök Trump Organization nevű ingatlanvállalatával szemben indított polgári vizsgálat mostantól bűnügyi vizsgálatként folyik tovább – közölte kedden New York állam főügyészségének szóvivője.

(FILES) In this file photo taken on January 16, 2017 US President-elect Donald Trump boards the elevator after escorting Martin Luther King III to the lobby after meetings at Trump Tower in New York City. - The Trump Organization is being investigated in a "criminal capacity" by the New York state attorney general's office, a spokesman said Tuesday, as prosecutors advance their probe into former president Donald Trump's business dealings. "We have informed the Trump Organization that our investigation into the organization is no longer purely civil in nature," a spokesman for Attorney General Letitia James' office said. (Photo by DOMINICK REUTER / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Dominick Reuter

– Tájékoztattuk a Trump Organization-t, hogy vizsgálódásaink többé már nem tisztán polgári jogi természetűek – közölte Fabien Levy.

– Jelenleg aktív bűnügyi vizsgálatot folytatunk a Trump Organizationnal szemben a manhattani kerületi ügyészséggel – tette hozzá.

A demokrata párti Cyrus Vance manhattani kerületi ügyész több mint két éve egy külön vizsgálatot folytat Trump elnökségét megelőző üzleti ügyei kapcsán.

Vance és a szintén demokrata párti Letitia James New York-i főügyész vizsgálata között az AP amerikai hírügynökség szerint vannak átfedések. Így például mindketten fényt próbálnak deríteni arra, hogy vajon Trump, vagy a vállalata hamisan adott-e meg ingatlanárakat ezzel biztosítva kölcsönöket, illetve gazdasági és adózási előnyöket magának.

A volt elnök vállalatbirodalma egyelőre nem reagált a megkeresésekre.

Trump politikai indíttatásúnak nevezte a demokrata párti Letitia James által felügyelt vizsgálatot.

Vance hivatala a bírósági iratok szerint „feltételezett kiterjedt és hosszantartó törvénytelen tevékenységet” vizsgál a Trump Organizationnél, ideértve adó- és biztosítási csalást, illetve az üzleti nyilvántartások meghamisítását is.

Vance azt követően indított vizsgálatot, hogy Michael Cohen, Trump korábbi személyes ügyvédje pénzt fizetett a 2016-os elnökválasztás előtt két nőnek, hogy hallgassanak állítólagos viszonyukról a milliárdos üzletemberrel. Cohen, akit három év börtönbüntetésre ítéltek adócsalásért és a hatóság félrevezetéséért, 2018-ban elismerte a pénzátutalást. A feltételezések szerint a pénzt az elnökválasztási kampányra rendelkezésre álló összegből finanszírozták volna, megsértve ezzel a kampányfinanszírozási törvényt.

A vizsgálatok új lendületet kaptak mióta Trump elveszítette az 2020-as elnökválasztást és a demokrata párti Joe Biden került az elnöki székbe.

Borítókép: Donald Trump még mint megválasztott elnök 2017-ben a Trump Tower liftjében New Yorkban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában