kegyelem

2021.03.08. 18:29

Burundiban szabadon engedik a rabok csaknem 40 százalékát

A közép-afrikai Burundiban szabadon engedik a rabok csaknem 40 százalékát Evariste Ndayishimiye elnök hétfőn közzétett kegyelmi rendelete alapján.

A rendelet indoklása szerint a börtönök túltelítettségén akarnak enyhíteni több mint 5200 fegyenc szabadlábra helyezésével.

A kínzás eltörléséért síkra szálló egyik katolikus segélyszervezet szerint jelenleg 13 200-an raboskodnak az ország börtöneiben, amelyekben elvileg csak 4100 fegyenc elhelyezésére van hely.

A rendelet szerint a héten azok szabadulhatnak, akiket legfeljebb öt év szabadságvesztésre ítéltek. Kivételt képeznek azok, akik bűnszervezetek tagjai, illetve veszélyeztették az állambiztonságot.

Ugyanakkor a szabadlábra kerülők körébe tartoznak a korrupciós bűncselekmények elkövetői azzal, hogy visszafizetik az elsikkasztott összegeket.

A feltételek miatt számos politikai fogvatartottat eleve kizártak a kegyelemből – sérelmezte Pacifique Nininahazwe, a civil társadalom egyik száműzetésben élő képviselője. Hozzátette, hogy szerinte az elnök döntése nem a társadalmi megbékélést szolgálja.

Evariste Ndayishimiye nyugalmazott tábornok a május 20-án rendezett elnökválasztás nyomán került hatalomra Burundiban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában