2019-től

2018.12.03. 16:20

CEU: Bécsben indulnak az amerikai akkreditációjú programok

Az intézmény közben viszont megőrzi magyar egyetemi akkreditációját is. Erre reagálva a magyar kormányszóvivő kijelentette: ez így egy politikai blöff csupán.

A CEU (Central-European University) minden amerikai akkreditációjú programját Bécsben indítja el 2019 szeptemberében – közölte az egyetem hétfőn, jelezve: az intézmény megőrzi magyar egyetemi akkreditációját.

Közleményükben azt írták: döntésüket azért most hozzák nyilvánosságra, hogy időben tudjanak hallgatókat toborozni a következő tanévre.

Kiemelték: az elmúlt 20 hónapban a CEU mindent megtett, hogy megfeleljen a magyar törvényeknek, felsőoktatási képzést indítottak az Egyesült Államokban, amit az amerikai hatóságok regisztráltak és jóváhagytak.

Ennek ellenére a magyar hatóságok jelezték, hogy nem fogják aláírni azt a megállapodást, amelyet több mint egy évvel ezelőtt véglegesítettek New York állammal, és amely hosszú távon elismerné és biztosítaná a CEU budapesti működését – közölték.

A közleményben idézték Michael Ignatieffet, a CEU elnök-rektorát, aki szerint „a CEU-t kiszorították”, ami példátlan. „Egy amerikai intézményt kiszorítanak egy NATO-szövetséges országból. Egy európai intézményt elűznek az Európai Unió egyik tagállamából” – fogalmazott a rektor.

Michael Ignatieff szerint méltánytalanul járt el a kormány a saját állampolgáraival, a CEU-n dolgozó és tanuló több száz magyar állampolgárral, több ezer magyar CEU-s öregdiákkal és családjaikkal szemben.

Az intézmény szerint a kormányzati döntések semmilyen összefüggésben nem állnak az egyetemen folyó szakmai munkával. A CEU oktatásának színvonalát az Egyesült Államok oktatási szervei és a Magyar Akkreditációs Bizottság is elismerte – magyarázták.

Úgy vélték, „egy elismert egyetem önkényes elűzése az akadémiai szabadság súlyos megsértése”, és ez „egy sötét nap Európának, és sötét nap Magyarországnak is”.

Kitértek arra: megőrzik magyar egyetemi akkreditációjukat, és arra törekszenek, hogy a jövőben is folytassanak tanítási és kutatási tevékenységet Budapesten.

Azt írták, köszönik a sok támogató gesztust, ugyanakkor szomorúan veszik tudomásul, hogy a magyar kormány figyelmen kívül hagyta „az Egyesült Államok kongresszusának, New York állam kormányzójának, a Velencei Bizottságnak, az Európai Parlamentnek, a világ vezető egyetemeinek, két tucat Nobel-díjasnak, és mindenekelőtt annak a sok ezer magyar állampolgárnak a véleményét, akik békés demonstrációkon” fejezték ki, hogy „szabad országra, szabad egyetemre” vágynak.

Közölték: a CEU amerikai akkreditációjú programjait az osztrák hatóságok már regisztrálták, és az egyetem minden új diákját Bécsben fogadja 2019 szeptemberében. A már felvett hallgatók Budapesten folytatják tanulmányaikat – tették hozzá.

Kifejtették: a CEU az Egyesült Államokban és Magyarországon akkreditált felsőoktatási intézmény, amely 1200 hallgatónak nyújt mester- és doktori képzéseket a bölcsészettudományok, a társadalomtudományok, a közgazdaságtudomány, a jog, a hálózati- és kognitív tudomány területén. Az egyetem 770 munkatársat alkalmaz, és évi 8 milliárd forinttal járul hozzá a magyar gazdasághoz adók, nyugdíj-, és egészségügyi járulékok, valamint beszállítói kifizetések révén. Közép-Európa legsikeresebb felsőoktatási intézményeként a 2018-2026 közötti időszakra az egyetem 19 millió eurónyi támogatást nyert el az Európai Unió kutatási versenypályázatain – írták.

A CEU közleményére reagálva a magyar kormányszóvivő is megszólalt, aki szerint a CEU (Central-European University) számos képzését továbbra is Budapesten tartja, ezért az egész ügy politikai blöff, amivel a kormány nem kíván foglalkozni.

Hollik István a kormány.hu oldalra hétfőn feltöltött videóban úgy fogalmazott: „mindenki számára nyilvánvaló az, hogy a Soros-egyetem úgy megy, hogy marad, hiszen számos képzést továbbára is Budapesten tart, éppen ezért ez az egész ügy nem más, mint egy Soros-féle politikai blöff, amivel a kormány nem kíván foglalkozni”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában