rasszizmus

2017.08.16. 21:22

Charlottesville-i események: a republikánosok bírálják Trumpot

Két korábbi amerikai elnök, idősebb George H. Bush és George W. Bush együttesen lépett fel a fajgyűlölet ellen.

Befolyásos republikánus politikusok utasították vissza Donald Trump elnök kijelentéseit a Charlottesville-ben történtekről, miközben a városban megemlékezést tartottak a szombati zavargások halálos áldozatának tiszteletére.

Két korábbi amerikai elnök, idősebb George H. Bush és George W. Bush együttesen lépett fel a fajgyűlölet ellen.

A két volt elnök közös közleményt tett közzé, amelyben leszögezte: „Amerikának mindig vissza kell utasítania a rasszista vakhitet, az antiszemitizmust és a gyűlölet minden formáját”.

Emlékeztettek egyúttal arra, amit éppen Charlottesville legkiválóbb és legismertebb politikusa, az Egyesült Államok alapító atyáinak egyike, Thomas Jefferson rögzített a Függetlenségi Nyilatkozatban: „mindannyian egyenlők vagyunk és Teremtőnk elidegeníthetetlen jogokkal ruházott fel bennünket”.

Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke Twitter-bejegyzésben szögezte le: „a fehér fajgyűlölet visszataszító”. Donald Trump keddi sajtótájékoztatóján a szombati tüntetés kapcsán nem csak a szélsőjobboldal, de az ellentüntetők felelősségét is hangsúlyozta.

Lindsey Graham, dél-karolinai republikánus szenátor szintén közleményt tett közzé, amelyben – reagálva a Donald Trump keddi sajtóértekezletén elhangzottakra – hangsúlyozta, hogy Trump szavai megosztják és nem gyógyítják az amerikaiakat.

A politikus közölte: sok más amerikai polgárral együtt elutasítja, hogy az elnök kedden „morális egyenlőségjelet tett a Charlottesville-i rendezvényen megjelent, a fehérek felsőbbrendűségét hirdető neonácik és Ku Klux Klan-tagok és a halálos áldozat, Heather Heyer személye között”.

A politikusok nyilatkozataival egy időben tartották Charlottesville egyik színházi épületében a megemlékezést a szombati tüntetések halálos áldozata, a 32 éves Heather Heyer tiszteletére. A megemlékezésen beszédet mondtak Heather Heyer szülei. Édesanyja a többi között így fogalmazott: „Meggyilkolásával megpróbálták elhallgattatni a gyermekemet. De tudják mit? Csak nagyobbá tették őt”. Mondatait hosszú taps fogadta.

A megemlékezésen jelen volt Terry McAuliffe, Virginia állam demokrata párti kormányzója, valamint Mike Signer, Charlottesville szintén demokrata párti polgármestere is.

Donald Trump Twitter-üzenetben méltatta Heather Heyert. „Különleges fiatal nő volt. Sokáig emlékezünk rá, mindannyian” – fogalmazott.

Az Egyesült Államokban több településen lépéseket tettek a polgárháborús időszakra emlékeztető emlékművek és szobrok eltávolítása érdekében. Baltimore-ban szerda reggelre virradóra távolítottak el szobrokat. Maryland állam kormányzója, a republikánus Larry Hogan bejelentette: az állam fővárosában, Annapolisban a törvényhozás épülete elől eltávolítják annak a Roger Brook Taney főbírónak a szobrát, aki 1857

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában