húsevők és növényevők között

2017.08.17. 10:37

Chilesaurus, a hiányzó elem

A húsevőre hasonlító, de növényevő Chilesaurus lehet a hiányzó láncszem a dinoszauruszok két nagy családja között egy tanulmány szerint, amely az őslények evolúciójának felülvizsgálatát szorgalmazza.

A researcher places a replica of a Chilesaurus diegosuarezi, a bizarre genus of herbivorous theropod dinosaur, is exhibited at the Bernardino Rivadavia Natural Sciences Museum in Buenos Aires, Argentina, on June 23, 2015. The bizarre creature was named after the South American country where its fossilised remains were found, and the seven-year old boy, Diego Suarez, who discovered the first bones in 2004 while exploring the Andes mountains with his geologist parents. Chilesaurus diegosuarezi had a bird-like beak with leaf-shaped teeth, evidence that it feasted on plants, but with hind leg features similar to theropod dinosaurs, the group into which it was slotted with notorious killers like TyrannosaurusRex, Velociraptor and the horned Carnotaurus. AFP PHOTO/EITAN ABRAMOVICH / AFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH

Forrás: AFP Photo

Fotó: Eitan Abramovich

„A Chilesaurus valóban segít betölteni a dinoszauruszok két nagy rendje – a hüllőmedencéjű theropodák és madármedencéjűek – közötti űrt” – magyarázta Paul Barrett, a londoni természettudományi múzeum munkatársa, a tanulmány társszerzője.

„A felfedezés segít megérteni, hogyan alakult át az egyik fajta dinoszaurusz egy teljesen különböző másikká” – tette hozzá.

A kutató által az „egyik legmegtévesztőbb és legelbűvölőbb dinoszaurusznak” nevezett állatot 2004 februárjában egy hétéves kisfiú találta meg Chilében. A gyermek geológus szüleit kísérte el az Andokba, amikor véletlenül ráesett a jurakor vége óta, mintegy 150 millió éve a sziklákban rejtőző kövületekre.

A Chilesaurus azonnal kíváncsivá tette a kutatókat sajátos tulajdonságai miatt: Paul Barrett szerint „szinte olyan, mintha több más állatból rakták volna össze”. A feje olyan, mint egy húsevőé, de a foga lapos, mint egy növényevőé, (e nélkül nem tudta megőrölni a növényi táplálékot).

Egy 2015-ben megjelent tanulmány nyomán a kutatók a Chilesaurust a therapodák (két lábon járó hüllőmedencéjű dinoszauruszok) családjába sorolták be a külső jellegzetességei miatt. Ezek között tartjuk számon a híres húsevő Tyrannosaurust és a Velociraptort. Az őskori dinoszauruszok több mint 450 anatómiai jellegzetességének tanulmányozása után azonban Paul Barrett és kollégája, Matthew Baron, a Cambridge-i Egyetem munkatársa kijelentették: madármedencéjű dinoszauruszról van szó, így besorolták a Triceratop, az Iguanodon és a Sztegoszaurusz mellé.

A kutatók vélekedése szerint a Chilesaurus lehet a hiányzó láncszem a növényevő és a therapoda dinoszauruszok között.

Ennek a két csoportnak 220-250 millió éves közös felmenői voltak, és ettől a közös őstől két rend származott: a húsevő hüllőmedencéjű therapodák és a növényevő madármedencéjűek – mondta Paul Barett.

A felfedezés megerősíti a két kutató márciusban megjelent korábbi tanulmányát, amelyben megkérdőjelezték a dinoszauruszok tudományos besorolását. Száz év óta a dinoszauruszokat két nagy csoportra osztják: a hüllőmedencéjűekre (ezek közé sorolják a therapodákat) és a madármedencéjűekre. A korábbi tanulmányban a két kutató kétségbe vonta ezt a besorolást, azt állítva, hogy a therapodák és a madármedencéjűek ugyanahhoz a csoporthoz tartoztak.

(Borítókép: AFP Photo / Eitan Abramovich)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában