Járvány

2020.07.29. 16:56

Csaknem kétszer nagyobb lehet a halálos áldozatok valódi száma Hollandiában

A járvány első szakaszában nem volt kiterjedt a gyanús esetek tesztelése.

A hivatalos adatoknál csaknem kétszer nagyobb lehet a koronavírus-járvány halálos áldozatainak valódi száma Hollandiában – olvasható a holland statisztikai hivatal (CBS) szerdai sajtóközleményében.

A hivatal az évi halálozási többlet, az úgynevezett túlhalálozási ráta számításaira alapozva közölte mindezt.

A CBS adatai szerint március 9. és május 24. között a nemzeti egészségügyi szolgálat 5900, a járványhoz köthető halálesetről számolt be, míg ez alatt a tizenegy hét alatt a túlhalálozási ráta 8593 és 11 691 között volt. A hivatal számításai szerint a koronavírus okozta Covid-19-betegség halálos áldozatainak valós száma e két adat között lehet. A CBS szerint ez a következtetés 95 százalékos bizonyossággal vonható le.

Hollandiában a járvány ottani elterjedése óta úgy vélik, hogy több ember halt meg a fertőzésben, mint amennyit hivatalosan regisztráltak. Ez elsősorban azzal hozható összefüggésbe, hogy a járvány első szakaszában nem volt kiterjedt a gyanús esetek tesztelése.

A 17,5 milliós országban eddig mintegy 53 400 fertőzöttet azonosítottak, valamint a legfrissebb hivatalos kimutatások szerint 6145 ember lett a kór áldozata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában