Járvány

2020.03.10. 23:00

Csaknem százhetvenen haltak meg egy nap alatt Olaszországban

A halottak száma az előző napihoz képest 36 százalékkal, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig 10,7 százalékkal nőtt. Ez a legnagyobb mértékű emelkedés a betegség február 21-i olaszországi észlelése óta.

ITALY-CHINA-VIRUS-CRISIS

Forrás: AFP/NurPhoto

Fotó: Mairo Cinquetti

Egy nap alatt csaknem százhetvennel 631-re emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) halálos áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság kedd esti tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma valamivel kevesebb mint ezerrel 10 149-re nőtt.

A friss bejelentés szerint a halottak száma az előző napi 463-hoz képest 36 százalékkal, a diagnosztizált fertőzöttek száma pedig az ugyanekkor feljegyzett 9172-höz képest 10,7 százalékkal nőtt. Ez a legnagyobb mértékű emelkedés ezen betegség február 21-i olaszországi észlelése óta.

Az eddigi fertőzöttek közül 1004-en már teljesen meggyógyultak, 877-en intenzív kezelésben részesülnek.

A járvány továbbra is az északi országrészre koncentrálódik: Lombardia tartományban 5791, Emilia-Romagnában 1533, Venetóban 856 esetet regisztráltak.

Az AFP hírügynökség összesítése szerint ezzel átlépte az ezret (1115) a Kínán kívüli halálesetek száma.

Kedd reggeli hatállyal egész Olaszországra kiterjesztették a legmagasabb fokú óvintézkedéseket. Giuseppe Conte miniszterelnök keddre virradóra írta alá azt a jelenlegi tervek szerint április 3-ig tartó rendelkezést, amelynek értelmében addig az oktatás is szünetel országszerte.

Az intézkedések, amelyeket az északi Lombardia tartományban és további 15 városban már két napja bevezettek, minimálisra korlátozzák a lakosság mozgását, a területet csak külön engedéllyel lehet elhagyni. Tilos minden gyülekezés, felfüggesztették az istentiszteleteket, a házasságokat és a temetéseket is.

Spanyolország szerdától nem fogad Olaszországból érkező utasszállító repülőgépeket

Spanyolország szerdától két héten át nem fogad Olaszországból érkező utasszállító repülőgépeket a koronavírus-fertőzés terjedésének csökkentése érdekében – döntött a spanyol kormány keddi ülésén Madridban.

Az intézkedést a kabinet azzal indokolta, hogy a fertőzések nagy többsége behurcolt esetnek számít, az érintettek vagy Olaszországban jártak a közelmúltban, vagy kapcsolatba kerültek olyan személlyel, aki onnan érkezett.

Spanyolország és Olaszország között évente 106 ezer kereskedelmi járat közlekedik, mintegy 16 millió utassal.

A korlátozás nem vonatkozik az állami repülőgépekre, a teherszállító, humanitárius és egészségügyi járatokra – részletezte a döntést a spanyol egészségügyi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Salvador Illa elmondta: a legfrissebb adatok szerint Spanyolországban eddig 1622 koronavírus-fertőzöttet szűrtek ki, 101 beteget ápolnak intenzív osztályon és 35 ember halt bele a betegségbe. A gyógyultak száma 135. Koronavírus-tesztet több mint 17500 esetben végeztek.

Az országban három területen „jelentős a vírus közösségi terjedése”: a madridi autonóm közösségben, ahol 782 fertőzött van, Baszkföld két városában, Vitoriában és Labastidában 195 regisztrált megbetegedéssel, valamint La Rioja régióban 144 esettel.

Ezen a három helyszínen szerdától szünetel az oktatás két hétig, ahogy azt már La Rioja kivételével hétfőn bejelentette a szaktárca, új intézkedésként pedig felfüggesztik az ezer főnél nagyobb, zárt térbe szervezett tömegrendezvények megtartását is.

A következő két hétben a nagyszabású sportmérkőzéseket közönség nélkül, zárt kapuk mögött játsszák az egész országban – mondta a miniszter. A döntés érinti például a spanyol labdarúgó-bajnokság első- és másodosztályának meccseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában