kényes ügy

2019.01.28. 10:11

Csalási kísérlet miatt letartóztattak egy kanadai állampolgárt Makaóban

Azzal gyanúsítják, hogy hamis dokumentumok segítségével pénzt próbált meg átutalni egy vállalkozás számlájáról egy hongkongi cég számlájára.

Csaknem 250 millió euróval (80 milliárd forinttal) akart megrövidíteni egy kanadai állampolgár egy előadói társulatot, a nyugdíjas férfit a Kína fennhatósága alá tartozó Makaóban letartóztatták – számolt be a helyi média hétfőn.

A kínai származású, 61 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy hamis dokumentumok segítségével pénzt próbált meg átutalni egy vállalkozás számlájáról egy hongkongi cég számlájára – adta hírül a makaói állami televízió rendőrségi forrásokra hivatkozva. A hatóságok nem hozták nyilvánosságra sem a vállalkozás, sem az átutalást végző bank nevét.

Leng Kam Lun rendőrségi szóvivő elmondta: a probléma az volt, hogy a kanadai állampolgár aláírása kissé eltért a számlatulajdonos aláírásától. A férfit péntek este a határon letartóztatták, majd kihallgatták.

Az ügy újabb kényes pont lehet Ottawa és Peking viszonyában. A kanadai-kínai kapcsolatok jelentősen romlottak azóta, hogy a kanadai hatóságok tavaly december 1-jén a vancouveri repülőtéren letartóztatták Meng Van-csout, a Huawei kínai informatikai és távközlési óriásvállalat alapítójának lányát. Menget az amerikai hatóságok kérésére fogták el.

A Huawei globális pénzügyi igazgatóját azzal vádolják, hogy a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve az Európai Unió által elrendelt Irán-ellenes szankciókat.

A nő letartóztatása heves tiltakozást váltott ki Pekingben, s az esetet követően őrizetbe vettek Kínában két kanadai állampolgárt az ország nemzetbiztonságát fenyegető cselekmények gyanújával.

Az egykori portugál gyarmat, Makaó 1999-ben került Kína fennhatósága alá. A világ legnagyobb szerencsejáték-paradicsomának számító, csaknem 600 ezer lakosú különleges közigazgatási terület bevételei ötször meghaladják Las Vegas bevételeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában