Járvány

2020.03.23. 18:37

Csalók igyekeznek hasznot húzni a járványhelyzetből

Csalók igyekeznek hasznot húzni a világjárványból: magukat hatósági személynek kiadva arra hivatkoznak, hogy ingatlanfertőtlenítést hajtanak végre, a koronavírus szűrésére alkalmas tesztet és maszkot értékesítenek vagy idősek ellátására szolgáltatást ajánlanak fel – figyelmeztet az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) a police.hu-n hétfőn megjelent közleményében.

Ezek a bűnözők azokat a félelmeket és aggodalmakat használják ki, amelyeket a koronavírus-járvány kelt az önmaguk és szeretteik egészségét féltő emberekben írják.

Hozzáteszik:

kellő óvatossággal és egészséges bizalmatlansággal megelőzhetik az állampolgárok, hogy a koronavírus veszélyeire hivatkozva becsapják őket.

Az ORFK közleménye rögzíti: a fertőzöttség kimutatására alkalmas gyorsteszt egyelőre nem létezik, így azt sem megrendelni, sem megvásárolni nem lehet.

Ha valamit megvásárol valaki, akkor a vásárlás módjától függetlenül mindig ajánlott ellenőrizni az árut ajánló vállalat vagy személy valódiságát

fűzik hozzá.

Arra is figyelmeztet az ORFK, hogy

fogjanak gyanút az emberek, ha orvosi felszereléseket kínálnak nekik, vagy a járványhelyzethez kapcsolódó szolgáltatásokat ajánlanak fel számukra, esetleg erre hivatkozva személyes adataikat kérik a hivatalos szervek például az önkormányzatok vagy a háziorvos nevében.

A legálisan működő egészségügyi szervezetek nem így veszik fel a kapcsolatot az állampolgárokkal, vállalkozásokkal, szervezetekkel mutatnak rá.

Az ORFK azt is kéri, hogy

a hozzátartozók kísérjék fokozott figyelemmel idős szeretteik mindennapjait és folyamatos személyes kontaktust mellőző kapcsolattartás során tájékoztassák őket az előforduló veszélyekről, a segítségkérés lehetőségeiről.

Kérjék meg az idős, távol lakó szeretteiket, hogy idegent ne engedjenek be a lakásba, házba, kertbe írja az ORFK, hozzátéve, hogy ez nemcsak a csalók elkerülése, hanem a betegség terjedésének megelőzése érdekében is fontos.

A rendőrség az úgynevezett unokázós csalások veszélyére is felhívja a figyelmet.

AZ ORFK szerint a legfontosabb, amit megtévesztés ellen tehetnek az emberek, az a hiteles forrásból való tájékozódás. A járvánnyal kapcsolatban a https://koronavirus.gov.hu/ és a https://www.nnk.gov.hu/ weboldalakról történő információszerzést javasolják.

Ha valaki úgy érzi, hogy

csalás áldozatává vált, értesítse azonnal a rendőrséget a 112-es ingyenesen hívható segélyhívószámon

javasolja az ORFK.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában