Diplomácia

2020.06.21. 14:57

Csapatmozgásokat észleltek a két Korea közti demilitarizált övezetben

Egy dél-koreai kormányzati forrás vasárnapi közlése szerint Phenjan folyamatosan kisebb csapatokat küld a két Koreát elválasztó demilitarizált övezethez (DMZ), a katonák bokrokat vágnak ki és útfenntartási munkákat végeznek.

Noha a magát megnevezni nem kívánó forrás leszögezte, hogy az ilyen munkálatok gyakoriak a területen, figyelemmel kísérik a mozgásokat.

Észak-Korea az utóbbi hetekben heves kirohanásokat intézett déli szomszédja ellen, és bezárta, majd felrobbantotta a Dél-Koreával közös összekötő iroda épületét. Phenjan ezzel válaszolt arra, hogy Szöul nem vetett véget az észak-koreai menekültekből és dél-koreai aktivistákból szerveződő csoportok akciójának, a kommunista rezsimet bíráló röplapok terjesztésének.

A dél-koreai hadsereg szokatlanul éles hangnemben válaszolt a phenjani fenyegetőzésekre, mondván, hogy bármely észak-koreai provokációra határozott választ adnak.

Az ország hadserege fokozottan figyeli Észak-Koreának két, Dél-Koreához közeli tengerparti tüzérségi állását is.

Vasárnap az észak-koreai állami médiában újra bírálták Szöult, hangoztatva, hogy Dél-Korea a felelős a két ország kapcsolatainak megromlásáért.

A Rodong Szinmun című legfőbb észak-koreai központi lap véleménycikke szerint Dél-Koreának vállalnia kell a felelősséget azért, amit tett, hozzátéve, a két ország közti katonai feszültség csökkentését célzó 2018-as egyezmény már így is okafogyottá vált, a Dél árulása miatt. Egy észak-koreai propagandaoldal Szöult az Egyesült Államokkal közösen tartott júniusi lég- és rakétavédelmi hadgyakorlatai miatt bírálta.

Szombaton a dél-koreai rendőrség megerősítette az őrizetet az Észak-Koreával szomszédos Kjonggi tartomány kormányzójának lakhelye és a kormányzati épület körül. A kormányzó korábban bejelentette, minden módon megakadályozza a röplapok átjuttatását Észak-Koreába. Válaszul egy konzervatív csoport tagja a Facebookon azt közölte, a röplapokat akkor az ő házához viszi el, és ha a rendőrök közbelépnének, felrobbant egy gázpalackot.

A kormányzó korábbi intézkedése alapján a két Koreát elválasztó határvonal mellett fekvő öt várost és körzetet tiltott zónává nyilvánítanának november végéig, megakadályozva ezzel azt, hogy az aktivisták újabb röplapokat juttassanak északra hőlégballonok segítségével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában