stratégiai pozíció

2018.01.23. 12:35

Csató Gábor: az OMSZ standardot teremthet

A magyar Országos Mentőszolgálatnak (OMSZ) kezdeményező szerepet kell játszania a visegrádi országok mentőszolgálatai közötti együttműködésben – jelentette ki a főigazgató.

Budapest, 2018. január 15. Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a szolgálatnál tartott sajtótájékoztatón 2017. január 15-én. Az emberi erőforrások minisztere húsz új mentőautót adott át a szolgálatnak és bejelentette, hogy ebben az évben újabb 117 mentőt szerez be a kormányzat. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Világszinten is egyedülálló és példaértékű az OMSZ amiatt, hogy államilag finanszírozott, egész országot lefedő, egységes irányítással és felszereltséggel működő mentőszolgálat – jelentette ki Csató Gábor a Magyar Idők keddi számának adott interjúban.

Úgy vélte, „képesek vagyunk tehát arra, hogy standardot teremtsünk. Egy V4-es együttműködésben a mentést irányító szervezetek tapasztalatot cserélhetnének és szoros együttműködést alakíthatnának ki.” Ez az olyan, országhatárokon átnyúló történések kezelésében is óriási segítség lehet, mint a terrorfenyegetettség, a migráció vagy a megváltozott időjárási helyzet.

Csató Gábor beszélt arról is, hogy március végére megérkezik mind a 193 új, világszínvonalú mentőautó, és idén újabb 117 gépjárművet szerezhetnek be.

A bejelentett béremelésről a főigazgató azt mondta, hogy nagyon fontos lépés, mert ezzel a kormány elismerte, hogy a lakosság egészségügyi ellátásában stratégiai szerepük van. Hozzáfűzte:

„A nagyobb fizetésnek köszönhetően összességében már többen jönnek hozzánk dolgozni, mint ahányan elmennek.”

Mint mondta, az ágazat egészéhez hasonlóan a mentőknél is korrigálni kell a nemzetgazdaság minden ágára kiterjedő minimálbér-emelés miatt összecsúszott egészségügyi bértáblát. „Ez azért fontos, mert anyagilag is meg kell becsülni azokat, akik régebb óta dolgoznak az egészségügyben. A fiataloknak pedig fontos, hogy lássák, megéri hosszú távon itt maradni, mert az idő előrehaladtával érdemben emelkedni fog a fizetésük” – fejtette ki.

Borítófotó: Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója a szolgálatnál tartott sajtótájékoztatón 2017. január 15-én. Az emberi erőforrások minisztere húsz új mentőautót adott át a szolgálatnak és bejelentette, hogy ebben az évben újabb 117 mentőt szerez be a kormányzat. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában