Ország-világ

2021.07.29. 10:32

Cseh Katalin a cégvezetői múltjára hivatkozva landolt a Momentum elnökségében

A Momentum politikusa körüli botrány egyre nagyobb hullámokat ver, miután folyamatosan napvilágot látnak az ügy körüli részletek. Mindez tovább rontja a korrupció elleni harcra felesküdött Cseh Katalin helyzetét.

Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselõje felszólal a 2021-27. évi ciklus EU-s forrásainak felhasználásáról szóló vitában az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. március 22-én.

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

A családi cégben betöltött vezetői tapasztalatát is referenciaként tüntette fel Cseh Katalin, a Momentum európai parlamenti képviselője a párt 2017-es tisztújító küldöttgyűlésén – írja a Mandiner cikke nyomán a Magyar Nemzet. A gyűlés jegyzőkönyvét egy csalódott momentumos juttatott el a Mandinernek.

A politikus családjának a cége körül kialakult botrány kapcsán a portál megjegyzi: éppen Cseh Katalin volt az egyik olyan baloldali EP képviselő, aki felszólalásaiban folyamatosan azt hangoztatta, hogy az uniós forrásokat a szegénység felszámolására kell fordítani, valamint az önkormányzatokhoz és a civilekhez célszerű eljuttatni.

„Ezeknek a pénzeknek semmi keresnivalójuk a pénzéhes oligarchák zsebében vagy a markukat tartó családtagoknál”

– hangoztatta korábban Cseh Katalin.

A cikk arra is rámutat, hogy hogy a baloldali EP-képviselő pontosan az uniós források felhasználása kapcsán lobbizott többször is, hogy az EU Magyarországgal szemben érvényesítse a jogállamisági mechanizmust. Mindezek mellett tovább árnyalja a képviselő kettős életét, hogy miközben maga is „vezéralakja volt az olimpiaellenes aláírásgyűjtésnek, az ügyvezetése alatt lévő családi cégük mégis az olimpiára hivatkozott az EU-s pályázatban” – emlékeztetnek.

Továbbá kiemelik, hogy Cseh Katalin a botrány kapcsán a sajtónak adott válaszaiban további ellentmondásokba keveredett, mivel a képviselő azt mondta:

már évekkel a politikai pályafutása előtt lemondott a családi cég vezetéséről, azonban a cégadatok szerint 2013-tól 2018-ig ügyvezetője volt a Pannónia Nyomda Kft.-nek, amely idő alatt nemcsak uniós pályázatokat nyert el a családi vállalkozás, hanem a képviselő is már aktívan politizált.

A momentumos politikusról érdemes tudni, hogy 2012-től a Liberális Fiatalok Egyesületének (LiFE) nemzetközi kapcsolattartója volt, valamint már egyetemi évei alatt is politizált a Bajnai-féle Együttben, továbbá alapítója volt a Momentum Mozgalom elődjének, a Momentum Egyesületnek 2015-ben.

2017-ben úgy lett a Momentum elnökségének tagja, hogy abban az időben még ügyvezetője volt a cégüknek is és csak 2018-ban mondott le annak vezető tisztségéről.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta: 2013 és 2018 között Cseh Katalinnék családi cége két részletben összesen 285 millió forintot nyert EU-s pályázatokon, továbbá a Pannónia Kft.-vel azonos címre bejegyzett cégek összesen több mint 4,5 milliárd forintot támogatást zsebeltek be az uniótól. Ráadásul az egyik esetben a céghálóba tartozó Holotech Hungary Kft. a pályázati anyagában azt állította, hogy egy teljesen új, eddig nem létező hologramos technológiát alkottak meg, – ami a támogatás az alapfeltétele volt – de mint kiderült: a megoldást egy svájci cég már 2013-ban kifejlesztette.

Borítóképünkön Cseh Katalin

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában