Ország-világ

2020.07.14. 10:36

Szijjártó: elfogadhatatlan lenne, ha uniós forrásokat csalnának el tőlünk (videó)

Ausztria és keleti szomszédai többször egyeztettek a koronavírus-járvány idején, és a tárgyalások sikeresek voltak, segítették az egészségügyi védekezést – hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten, miután hivatalában fogadta osztrák, cseh, szlovák és szlovén kollégáját.

Forrás: Facebook

Szijjártó Péter elmondta, hogy osztrák kezdeményezésre a koronavírus-járvány idején többször is megbeszélést folytattak ebben a körben, mint Ausztria és az ő keleti szomszédai. Hozzátette, a közép-európai térség egészségügyi védekezése sem lehetett volna sikeres e nékül az együttműködés nélkül, ezért úgy döntöttek, hogy ezt az együttműködést fenntartják. „Ez a koordináció most kifejezetten nagy jelentőségű akkor, amikor a környező térségben számos országban egyre rosszabbak a fertőzöttségi adatok, és kifejezetten hasznos akkor, amikor elsősorban a gazdasági védekezésre kell koncentrálni” – mutatott rá a magyar külügyminiszter.

A négy ország és hazánk között évi 34,5 milliárd euró a kereskedelmi forgalom, amely a magyar külkereskedelmi mérleg egyhatodát jelenti – hangsúlyozta Szijjártó Péter, megjegyezve, hogy „ez az együttműködés számunkra előnyös”.

A közös sajtótájékoztatót itt tudja megtekinteni:

A gazdasági védekezés célja megvédeni a munkahelyeket, és annyit létrehozni, amennyi elveszett – jelentette ki a tárcavezető, hozzátéve, hogy ennek nemcsak magyar, hanem európai célnak is kell lennie, ezért az Európai Unió előtt álló gazdasági döntéseknek, így a közösség következő hétéves költségvetési periódusának is ezt a célt kell szolgálnia.

Elképzelhetetlen számunka, hogy a következő hét évben az európai uniós forrásokat úgy osszuk el, hogy a válság során rosszabbul teljesítők előnyben részesüljenek a jól teljesítőkkel szemben, ahogy az is elképzelhetetlen, hogy a gazdagabbak több pénzt kapjanak ezekből a forrásokból, mint a szegényebbek,

és hogy azokat díjazza az európai döntéshozatal, akik felelőtlenül, következetlenül vagy eladósító politikát folytatva néztek szembe a gazdasági kihívásokkal – hangsúlyozta a miniszter.

Szijjártó Péter végül elfogadhatatlannak nevezte azt is, hogy „Magyarországtól európai uniós forrásokat csaljanak el”, tekintve, hogy hazánk teljesítette mindazokat a kötelességeket, amelyek nyomán ezek a források járnak neki.

Az európai uniós szerződésekkel ellentétes lenne, ha egy nem definiált, szubjektív, bizonytalan döntéshozatali alapon uniós országoktól uniós forrásokat vennének el

- mutatott rá a magyar politikus, aki szerint az európai gazdaság helyreállítási folyamatával kapcsolatos döntésekben az igazságosságnak és az objektivitásnak kell érvényesülnie.

„Méltányosan kell elosztani az uniós forrásokat”

Alexander Schallenberg, Ausztria európai és nemzetközi ügyekért felelős szövetségi minisztere is kiemelte a bécsi ötök egyeztetésének fontosságát. Szeptemberben Szlovéniában találkoznak, akkor ez már hagyománynak fog számítani – mondta. Megjegyezte, hogy a csoportosulást középső ötöknek (central five) is nevezik.

A koronavírus-járvány még nem múlt el, sőt még a csúcsára sem ért – figyelmeztetett Alexander Schallenberg, hozzátéve: ügyelni kell arra, hogy „ne legyen nagy bozóttűz a parázsló fészkekből”.

Az osztrák tárcavezető is kiemelte, hogy méltányos európai uniós forráselosztást kell megvalósítani, és megfelelő szinten kell tartani a hitelek arányát. Semmi szükség arra, hogy még egy európai intézményi válság is rárakódjon a koronavírus-járványra – fogalmazott.

Barátok közt

Tomás Petricek cseh külügyminiszter közölte: a virtuális egyeztetések után először egy hónapja Bécsben találkoztak ebben a formában. A keddi tárgyalás célja elsősorban a járvány gazdasági hatásainak megvitatása volt. A koronavírus nem tűnt el, meg kell tanulni együtt élni vele – hangoztatta Tomás Petricek.

Ivan Korcok, Szlovákia külügyi és Európa-ügyi minisztere azt mondta, meg kell védeni a térséget, tudatosítani kell, mennyire gyönyörű ez a hely.

Rámutatott, hogy a koronavírus-járvány miatt kiderült: amit öröknek gondoltunk, az valójában nem az. Példaként említette a szabad utazást. Ugyanebben az időszakban világossá vált, hogy mennyire nélkülözhetetlen a párbeszéd – fűzte hozzá.

Ivan Korcok is felhívta a figyelmet arra, hogy a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik bizonyos országokban. Amíg nincsen vakcina, addig a felelősségteljes viselkedés a legjobb védőoltás – fogalmazott a szlovák tárcavezető.

Anze Logar szlovén külügyminiszter arról beszélt, hogy a világjárvány új dimenzióba vezette át a bécsi ötöket.

A keddi tárgyalás vezérfonalát a koronavírus pénzügyi hatásai adták – erősítette meg Anze Logar is, aki úgy fogalmazott, hogy barátok közt érzi magát.

A vírus behurcolásának megakadályozása a cél

Kérdésre felelve Szijjártó Péter azt mondta, hogy minden szerdán, a kormányüléseken felülvizsgálják az arról szóló listát, hogy utazási szempontból milyen kategóriában szerepelnek a különböző államok. A besorolást minden esetben belbiztonsági és egészségügyi szempontok vezérlik, a diplomáciának ebben semmi szerepe nincsen – hangoztatta.

A cél annak megakadályozása, hogy újra behurcolják a koronavírust Magyarországra, mert a kormány nem akar ismét korlátozásokat bevezetni – mondta a magyar miniszter.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Alexander Sachallenberg, az Osztrák Köztársaság európai és nemzetközi ügyekért felelős szövetségi minisztere, Tomás Petrícek, a Cseh Köztársaság külügyminisztere, Ivan Korcok, a Szlovák Köztársaság külügyi és Európa-ügyi minisztere és Anze Logar, a Szlovén Köztársaság külügyminisztere a budapesti Külügyminisztériumban

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában