16°

Czibere: folytatódik a szociálisintézmény-kiváltási program

Tizenkét megyében huszonnyolc állami és egy civil fenntartású intézményt támogat a kormány.

Huszonkilenc eredményes pályázat érkezett a szociális intézmények kiváltása érdekében indított program 22,7 milliárd forint keretösszegű második körében – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára sajtótájékoztatón, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ökörítófülpösön pénteken.

Czibere Károly elmondta, ebben a pályázati körben tizenkét megyében huszonnyolc állami és egy civil fenntartású intézményt támogat a kormány, a következő másfél évben így 2500 ember tud kiköltözni a nagy intézményekből kisebb otthonokba. A most előkészület alatt álló harmadik körös pályázat 55 milliárd forintos támogatási lehetőségének köszönhetően további hét és félezer ember tud majd kiköltözni a nagyobb szociális lakóotthonokból kisebb települési lakóegységekbe.

A kabinet elkötelezett abban, hogy a Kádár-rendszerből örökölt struktúrát megszüntesse. Czibere szerint a fogyatékkal élő emberekre betegként tekintett a rendszer, ezért számukra nagy intézményeket hoztak létre a települések határain kívül, a jelenlegi kormány szerint viszont a közösségbe történő visszahívás a társadalmi integráció legfontosabb eszköze.

Ez csak úgy tud megvalósulni, hogy bezárják a nagy intézményeket és kis, korszerű infrastruktúrájú és jó minőségű, 8-12 fős lakóegységek jönnek létre támogatott lakhatási feltétellel – hangsúlyozta. Czibere hozzátette, a kormány 2011-ben indította el erre vonatkozó programját, 2015 végén 660 ember költözött ki mintegy 7 milliárd forintos támogatás révén.
A kiváltási stratégiát 2017 januárban módosították, ezután felgyorsult a folyamat, kiírták a második körös pályázatot, amelyen most huszonkilenc intézmény nyert támogatást.

Fontos, hogy a lakók, a dolgozók és a befogadó új környezet felkészítése eredményes legyen annak érdekében, hogy a fogyatékkal élő emberek társadalmi befogadása valóban megvalósuljon – fogalmazott Czibere Károly, megjegyezve, az új támogatott lakhatások építése szeptembertől kezdődhet el.

Borítókép: MTI Fotó/ Máthé Zoltán

Kommentek

Legolvasottabb

1
Két autó ütközött Kerecsenden, egy nő a helyszínen életét vesztette
2
Halálos motorbaleset Erdőkövesd közelében – Fotóval
3
Fokozott figyelmet: veszélyes szerek terjednek a városban
4
Élete bikáját ejtette el a verpeléti vadász
5
Kigyulladt egy raktár a vasútállomáson: több gázpalack felrobbant
vízilabda
Kilenc gólra futotta a Dunaújváros ellen
F1 / 2 órája
Hamilton uralta a szabadedzéseket
A pontversenyben élen álló Lewis Hamilton volt a leggyorsabb a Forma-1-es világbajnokság Egyesült Államok Nagydíjának pénteki második szabadedzésén.
Gyász
Csendes, őszi találkozóra várjuk mindazokat, akik szeretnének végső búcsút venni Nagypál Ákos barátunktól. Az egri Kisassszony temetőben október 24-én, délután négy órakor köszönünk el tőle egy-egy szál virággal. Akinek kedves volt ez a csendes, okos, derűs ember, csatlakozzon hozzánk, hogy fejet hajtsunk az emléke előtt, és méltóképpen bocsáthassuk útjára.
Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal akik ismerték és szerették, hogy RÁTKAI IMRE 74 éves korában hirtelen elhunyt. Temetése 2017. október 20-án 10 órakor az egri Lajosvárosi temetőben lesz. A gyászoló család
szakmai megmérettetés / 4 órája
Szombaton rajtol a Maestro Solti Nemzetközi Karmesterverseny
KÉZILABDA / 5 órája
Cegléden sem termett babér a B. Braunnak
APC / 6 órája
Az egész járás büszke az új üzemcsarnokokra
eger / 7 órája
Mindenképp dobós diákok maradnak
eger / 7 órája
A Névtelen ötvenhatosok emlékére
téli napfürdő / 7 órája
Ha így szoláriumozik, nem kell félnie a szarkalábaktól